Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Burgemeester Emile Jaensch feliciteert Jan en Joyce Drost. | </p>

Burgemeester Emile Jaensch feliciteert Jan en Joyce Drost. |

(Foto: Wil van Elk)

Huwelijk Jan en Joyce Drost bereikt diamanten status

  Human Interest

Op donderdag 26 mei was het feest voor Jan en Joyce Drost. Het was 60 jaar geleden dat het zij in het huwelijk traden. Een dag eerder verscheen burgemeester Emile Jaensch met een bos bloemen om het echtpaar namens de gemeente van harte geluk te wensen met het bereiken van dit bijzondere feit.

Door Wim van Tuijl

Natuurlijk wilde de burgemeester weten hoe Jan en Joyce elkaar hebben ontmoet. “Dat was in Zwitserland”, vertelt Jan. Ik werkte in Lausanne in een hotel en Joyce verbleef daar met enkele anderen.” Ze raakten met elkaar aan de praat. Twee dagen voordat Joyce weer naar haar geboorteland, Engeland, vertrok, gaf ze haar adres aan Jan. Er volgde een periode van correspondentie. Er kwam naderhand ook fysiek contact. “Uiteindelijk besloten we te verloven en vijf maanden later volgde onze trouwerij”, zegt Joyce. Jan was toen 25 en Joyce 21. Dit was in Engeland. We hadden namelijk besloten om daar een hotel te gaan runnen. Na de geboorte van ons eerste kind besloten we om naar Nederland te verhuizen.”

Veel reizen

Jan kreeg in Nederland een betrekking. “Vanwege de woningschaarste verbleven we anderhalf jaar bij mijn ouders. Daarna woonden we op diverse plekken, zoals Badhoevedorp en Nieuw-Vennep. Uiteindelijk verhuisden we naar Noordwijkerhout en hebben daar 26 jaar gewoond. Door de vele verhuizingen zijn al onze vijf kinderen op diverse plekken geboren”, vult Jan aan. Ze wonen allen in de buurt. Daar zijn Jan en Joyce erg blij mee. Ze hebben vier zonen en een dochter. Inmiddels zijn er negen kleinkinderen. Jan vertelt dat hij tot aan zijn pensionering op Schiphol is blijven werken. “Ik was in dienst van een Amerikaans luchtvaartbedrijf. Daar heb ik me uiteindelijk opgewerkt tot manager Benelux en later was ik ook verantwoordelijk voor de contacten in het Midden-Oosten”, aldus Jan over zijn loopbaan. 

Een collectie KLM-huisjes in de keuken is het stille bewijs dat hij vaak business class heeft gevlogen. “Ik mocht hem soms op zijn reis vergezellen. Zo ben ik onder andere in Iran geweest toen de Sjah daar nog aan de macht was”, vult Joyce aan. Ze vertelt nooit een betrekking in Nederland te hebben gehad. “Ik had de zorg voor vijf kinderen en dan is er min of meer sprake van het runnen van een hotel”, geeft ze als motivatie. Als gezin verbleven ze voor vakantie voornamelijk in Nederland. Later gingen de jongste twee kinderen met Joyce weleens logeren bij haar ouders in Engeland. Ze bezochten dan ook een oom en tante.

Naar Oegstgeest

Emile Jaensch is benieuwd naar de reden van verhuizing naar Oegstgeest. Jan: “We woonden in een appartement in Noordwijk, maar we zochten naar een wat grotere gelijkvloerse woonruimte. Toen viel onze keuze op een appartement in Oegstgeest, vlak bij de winkels. Ideaal als je ouder wordt”, motiveert Jan. Inmiddels woont het echtpaar hier al bijna 27 jaar. “Dit is de plek waar jullie het langste wonen”, grapt zoon Daniël. Dagelijks gaan Jan en Joyce nog naar buiten om een boodschapje te doen. Hij op de scootmobiel en zij loopt ernaast met de rollator. De wekelijkse grotere en dus zwaardere hoeveelheid bootschappen wordt bij toerbeurt door de kinderen gedaan.

Geen specifieke wensen

Het echtpaar geeft aan geen specifieke wensen voor de toekomst te hebben. “We zijn dankbaar voor wat we allemaal hebben beleefd en gehad”, zeggen ze. Jan zit vaak achter de laptop om naar muziek te luisteren en spelletjes te spelen. Joyce kijkt graag tv. Met name BBC is haar favoriete zender. Op de trouwdag zelf zijn kinderen langs geweest. Op Tweede Pinksterdag volgt een lunch in een restaurant met alle kinderen en kleinkinderen. Daar kijkt het diamanten stel graag naar uit.


Tot slot het geheim van een zo lang huwelijk. “Elkaar accepteren hoe je bent en goed met elkaar praten”, antwoordt Joyce. “We hadden geen tijd om ruzie te maken. Ik was voor mijn werk vaak weg”, zegt Jan lachend.

Meer berichten