Echtpaar De Jong - Kooreman 65 jaar getrouwd | Oegstgeester Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl
Het echtpaar De Jong Kooreman was op 4 mei 65 jaar getrouwd. Het geheim van een zo lange relatie? 'Altijd rustig blijven en niet op elk akkefietje van je partner letten.' | Foto Wim van Tuijl
Het echtpaar De Jong Kooreman was op 4 mei 65 jaar getrouwd. Het geheim van een zo lange relatie? 'Altijd rustig blijven en niet op elk akkefietje van je partner letten.' | Foto Wim van Tuijl (Foto: Wim van Tuijl)

Echtpaar De Jong - Kooreman 65 jaar getrouwd

  Human Interest

Een briljanten huwelijk. Dat is de benaming die aan een 65-jarig huwelijk wordt gegeven. Deze status heeft echtpaar De Jong-Kooreman bereikt. Zeker geen alledaags verschijnsel. Locoburgemeester Jos Roeffen kwam op vrijdag 4 mei het briljanten echtpaar feliciteren en bloemen overhandigen.


Samen in antiek
De locoburgemeester vroeg uitgebreid en belangstellend naar hun levensloop. De bruid (89 jaar) vertelt dat ze met vriendinnen wat was gaan drinken in 'Liberty', een gelegenheid in Leiden waar veel jongeren kwamen. Een lange avond werd het in die tijd niet. "Ik moest van mijn ouders om elf uur thuis zijn. Een jongeman bood aan mij naar huis te brengen. We raakten aan de praat en hij vertelde dat hij Nederlands Hervormd was. Dezelfde kerkelijke huize als ik. Er viel een klik. We hadden fijn contact en besloten de volgende dag samen naar de kerk te gaan. "Het woord 'samen' zou een structureel begrip in hun leven blijven. Het huwelijk werd op 4 mei 1953 ingezegend door een oom van mevrouw De Jong, die predikant was. Het echtpaar kreeg drie kinderen: een zoon en twee dochters en er zijn twee kleinkinderen. Meneer De Jong (90 Jaar): "Mijn vrouw is geboren en getogen in Leiden en ik ben afkomstig uit het Friese Hindeloopen. Hij was dienstplichtig en zou, na zijn mariniersopleiding, mogelijk werden opgeroepen om naar Indonesië te gaan. Zo ver kwam het niet. "Uiteindelijk zou ik naar wèl naar Indië gaan, maar niet in die tijd. Later toen we veel gingen reizen", grapte de heer De Jong. Ik heb gewerkt als vertegenwoordiger in metalen en later als antiquair. Deze omslag in zijn loopbaan had te maken met een herseninfarct, waarvan hij lange tijd moest revalideren. Het kwam wonderwel goed en uiteindelijk begon hij een antiekhandel aan het Levendaal, later aan de Lammermarkt, onder de naam: 'Antiekhuis Leyten'. "We dreven de zaak samen, want ik was specialist in antiek", vult mevrouw De Jong aan. In 1984 volgde zijn zoon hem op, die in 2000 besloot de zaak op te heffen.
Nadat de zoon de zaak had overgenomen, heeft het echtpaar vele en verre reizen kunnen maken en dus veel van de wereld gezien. Daaraan kwam abrupt een eind toen mevrouw De Jong in Egypte een herseninfarct doormaakte. Ze had inmiddels ook veel last van reuma en raakte fysiek beperkt. "Jarenlang heb ik haar thuis in ons mooie appartement aan de Jan van Ruusbroeclaan tegenover Het Tolhuis kunnen verzorgen. Ruim vijf jaar geleden kwam ze in Van Wijckerslooth te wonen en verhuisde ik naar het daaraan gelegen Rustenborch. We wonen dus gescheiden, maar we zoeken elkaar iedere dag op en eten samen", legt de bruidegom uit.


Actief en prima bij de tijd

Het briljanten echtpaar, mentaal goed bij de tijd, is niet bij de pakken neer gaan zitten. "Geregeld zijn we buiten. Ik op de scootmobiel en mijn vrouw in de elektrische rolstoel toeren we door het dorp en doen ook boodschappen. In de supermarkt worden we door behulpzaam personeel prima geholpen. We maken daarnaast per taxi uitstapjes in de regio. Fijn dat we dat nog kunnen doen."

De heer De Jong is voor zijn leeftijd nog bijzonder actief. "Ik geniet van bijeenkomsten van de Oegstgeester Sociëteit de Harmonie, die ik regelmatig bezoek. Inmiddels ben ik daar 27 jaar lid van. Daarnaast ga ik wekelijks bridgen en ook biljarten bij de Biljart Club Oegstgeest", onderstreept hij zijn nog steeds actieve leven, dat dus een volle agenda kent. Op zondagmiddag bezoekt het briljanten echtpaar geregeld de Protestantse kerkdienst die wekelijks in Van Wijckerslooth wordt gehouden.
Het geheim van een zo lange standvastige relatie? Mevrouw De Jong: "Altijd rustig blijven en niet op elk akkefietje van je partner letten. We kunnen terugzien op een mooi leven dat we samen al die jaren hebben gehad." Inmiddels heeft het feest al plaatsgevonden, waarbij tevens het bereiken van de 90-jarige leeftijd van de heer De Jong is gevierd. Met familie en vrienden vertrok het paar vanaf Warmond per boot voor een rondvaart met buffet over de meren.

Met de locoburgemeester werd afgelopen vrijdag geklonken op dit bijzondere huwelijksjubileum. "Elke dag een glaasje rode wijn", aldus de heer De Jong tot slot.

(Wim van Tuijl)


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>