Logo oegstgeestercourant.nl
Alle Oegstgeestenaren kunnen de exacte tijd weer aflezen van de klok in het Wilhelminapark. | Foto's
Alle Oegstgeestenaren kunnen de exacte tijd weer aflezen van de klok in het Wilhelminapark. | Foto's (Foto: Willemien Timmers)

Klok oude raadhuis loopt weer

  Historie

Zeer deskundige pensionado's repareren uurwerk na jaren stilstand

Met zeven stemmen voor en twee stemmen tegen besloot de gemeenteraad van Oegstgeest in november 1925, als herdenking van het 25-jarig bestaan van het gemeentehuis, voor 1500 gulden een uurwerk te laten plaatsen op het torentje van het raadhuis. Vele Oegstgeestenaren zullen er regelmatig op weg naar hun werk, of tijdens feestelijkheden in het Wilhelminapark, de tijd op hebben gelezen. De laatste jaren stond de klok stil. Dit was Wilhelminaparkbewoner Hanneke Hermans een doorn in het oog, en zij spoorde haar man Jo aan om actie te ondernemen. Een aantal weken en veel inzet van enthousiaste deskundigen verder kan gemeld worden dat de klok weer loopt.

Hanneke kwam als kind vaak bij haar opa en oma, Leo en Francine Servaas, aan het Wilhelminapark. “Ik kan de omgeving hier dromen, en ben met de raadhuisklok opgegroeid. Daarom was er mij ook veel aan gelegen dat de klok, het zijn er eigenlijk drie aan drie zijden van de toren, weer zou gaan lopen.” Samen met haar man Jo woont zij inmiddels al zo’n vijf decennia in het huis van haar opa. “Mijn grootvader zou zich omdraaien in zijn graf als hij wist dat de klok het al een groot aantal jaren niet, of sporadisch doet. Die klok moet gewoon werken!” Haar man Jo ging op pad, en samen met Henk Visser, beheerder van het Oude Raadhuis. Samen vonden zij Donald van der Burg (gepensioneerd meester-instrumentmaker van de Leidse Instrumentmakers School) en elektronicus Fred Kranenburg (in verband met de elektronische aansturing) bereid om naar het uurwerk te kijken.

Een aantal jaar geleden was er ook al eens gekeken, maar toen zou een oplossing erg kostbaar uitvallen. Bovengenoemde deskundigen beten zich vast in de stilstaande klok, en wisten hem, met voor 35 euro aan materiaalkosten, weer aan het lopen te krijgen. “Het is nog steeds het oorspronkelijke uurwerk. Na grondige inspectie en vervanging van de accu en de elektronische aansturing kregen Donald van der Burg en Fred Kranenburg de klok weer aan de praat. Inmiddels loopt hij al weer aan aantal weken. “De grap is, dat het niemand was opgevallen dat de klok weer goed stond”, lacht Jo Hermans. Zijn vrouw is uiterst tevreden over het resultaat. “De klok kan overigens ook slaan”, zegt ze met pretlichtjes in de ogen. “Maar ik weet niet of daar in het park genoeg draagvlak voor is.”

(Willemien Timmers)

Meer berichten