Logo oegstgeestercourant.nl
Foto:

Zoektocht naar familie van Nederlandse oorlogsvlieger

  Historie

"Mijn naam is Wim Rhebergen. Ik woon in Hoevelaken maar ben Achterhoeker van geboorte (1960). Sinds mijn jeugd is mijn passie de historische militaire luchtvaart", zo vertelt een mailschrijver aan de redactie van de Oegstgeester Courant.

Rhebergen heeft twee boeken geschreven en vele artikelen in binnen- en buitenland. Als vrijwilliger is hij verbonden aan het Nationaal Militair Museum. "Daar ontmoette ik vorig jaar de dochter van een Nederlandse oorlogsvlieger die op 10 mei 1940 is gesneuveld. Hieruit vloeit voort mijn meest recente onderzoeksproject. Het betreft de crash van een Fokker T.V bommenwerper met registratie '855'. Dit toestel steeg op 10 mei 1940 op vanaf Schiphol voor een aanval op Duitse Junkers Ju-52 transportvliegtuigen op vliegveld Ockenburg bij Den Haag. Met succes werd een aantal toestellen vernietigd. Boven zee werd de terugvlucht ingezet naar Schiphol dat echter nooit werd bereikt. De '855' werd aangevallen door Duitse jachtvliegtuigen waardoor het in zee neerstortte ter hoogte van Ter Heijde, thans gemeente Westland. Vier van de vijf bemanningsleden sneuvelden, te weten Nicolaas Steenbeek (piloot), Herman Vallentgoed (telegrafist), Arie Janse (schutter) en Anton Smoolenaars (2de piloot). Ben Swagerman (waarnemer) overleefde de crash maar sneuvelde alsnog op 13 mei 1940 tijdens een andere missie. Steenbeek ligt begraven op het Militaire Erehof in Den Haag en Vallentgoed, Janse en Swagerman rusten op het Ereveld Grebbeberg."

In het kader van de viering van 75 jaar bevrijding en de herdenking van 80 jaar inval van de Duitsers in 2020, wil Rhebergen deze dappere vliegers voor het voetlicht brengen aan de hand van een artikel en mogelijk een expositie. "Met enkele nabestaanden heb ik reeds contact maar ik ben nog op zoek naar nabestaanden of bekenden van de familie van Herman Vallentgoed. Hij woonde in Warmond toen hij om het leven kwam. Korporaal Vallentgoed werd geboren op 14 juni 1917 in Oegstgeest. Hij was de telegrafist aan boord van de '855'. Zijn lichaam werd op 15 juni 1940 om 14.30 uur aangetroffen op het strand bij Zandvoort. Hiervan is melding gemaakt op 20 juni 1940 in de burgerlijke stand van Warmond. Aanvankelijk werd Vallentgoedbegraven op de R.K. begraafplaats in Warmond. Hij was de zoon van Herman Vallentgoed (Sr.) en Cornelia Alida Johanna Heruer te Warmond."

"Hierbij doe ik een oproep aan de mogelijk nog in Warmond en omstreken wonende nabestaanden van Herman Vallentgoed of personen die de familie Vallentgoed hebben gekend."

Contactgegevens: Wim Rhebergen, De Wetering 2, 3871 RJ Hoevelaken. Tel: 033-4554399 of 06-57247981. E mail: w.rhebergen@upcmail.nl

Meer berichten