Het team van Naturalis haalde vrijdagochtend met enig gewrik de dode beuk uit de grond. | Foto Wil van Elk
Het team van Naturalis haalde vrijdagochtend met enig gewrik de dode beuk uit de grond. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Dode beuk Oud-Poelgeest gebruikt voor tentoonstelling 'Dood' in Naturalis

Duurzaam & Groen

"Hij is fraai, er zitten nog wortels aan", zei Jan Hengstmengel. Hij is als expert op botanisch gebied en paddenstoelenkenner betrokken bij het project 'Dood' dat vanaf eind juni 2019 in Naturalis zeker vijftien jaar te zien is. Een vroeg gestorven beuk uit het bos van Kasteel Oud-Poelgeest moet daar dienst gaan doen als object.

Het team van Naturalis, bestaande uit Jan Hengstmengel, Aart Hoek van de facilitaire dienst, en ontwerper van de tentoonstelling Marijke Besselink, haalde vrijdagochtend met enig gewrik de dode beuk uit de grond. Hengstmengel kon aan een klein stukje boomschors dat de dode stam nog sierde zien dat het een beuk was. Heel opmerkelijk dat de nog jonge beuk het niet overleefde tussen beuken die er wellicht al meer dan honderd jaar staan.

De tentoonstelling beschrijft de cyclus van het leven in een doolhof van de dood met het oog voor nieuw leven. De boom gaat dan ook als voedingsbodem voor schimmels, paddenstoelen en insecten model staan.

(Wil van Elk)

Uit de krant

Uit de krant