Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Ren&eacute; Koek, uiterst links, was ook bij de presentatie.</p>

René Koek, uiterst links, was ook bij de presentatie.

(Foto: )

Claudia de Breij schrijft boek over en met Amalia

  Cultuur

Rijnlandse Boekhandel aanwezig bij presentatieDit jaar wordt kroonprinses Amalia achttien jaar en in een goede Nederlandse traditie komt er dan een boek uit over de toekomstige troonopvolger. Vorige week dinsdag was de ‘boekhandelspresentatie’ van het boek in kasteel Amerongen en het team van de Rijnlandse Boekhandel was daarbij aanwezig. De Oegstgeester Courant stelde Rene Koek een paar vragen.

Jij was bij de presentatie. Waarom een boek over de kroonprinses? “Het is inmiddels een Nederlandse traditie dat de toekomstige troonopvolger, in het jaar dat ze achttien worden, een interview en een boek krijgen. In 1956 werd prinses Beatrix uitgebreid geïnterviewd door Hella Haasse. Haar zoon, prins Willem Alexander, werd in 1985 achttien jaar en journaliste Renate Rubinstein sprak tijdens een tiendaags bezoek aan Engeland met de prins. Ook toen verscheen dit in boekvorm. Dit jaar wordt Amalia achttien jaar en cabaretière Claudia de Breij kreeg de eer om met de prinses te spreken. Dit resulteerde in een openhartig portret dat gisteren, dinsdag 16 november, verscheen onder de titel ‘Amalia’.”

Waarom is Claudia de Breij uitgekozen? “Het is inderdaad een opmerkelijke keuze en dat vond Claudia in eerste instantie zelf ook omdat ze ook wel wat republikeinse denkbeelden heeft. Een historicus zou misschien meer voor de hand liggen. Echter het was de keuze Amalia, met goedkeuring van haar ouders, om voor Claudia de Breij te kiezen. De Breij werd gebeld door de RVD met de vraag of ze het wilde doen en kreeg een week bedenktijd. Dat was niet nodig omdat ze direct besliste: ‘ik doe het’. Al was het maar om haar moeder de verrassen die een groot Oranjehuis-fan is.”

Hoe verliep het proces verder? “Er was een eerste ontmoeting met Amalia waarbij haar ouders ook aanwezig waren. Claudia voelde zich bijzonder opgelaten maar na een stroef begin ontspon er een prettig gesprek en uiteindelijk gaf iedereen, en met name Amalia, groen licht om door te gaan. Daarna hebben ze diverse gesprekken gevoerd, zijn gaan wandelen, naar de paarden geweest (een grote hobby van Amalia) en er ontstond een mooi beeld van een zelfstandige vrouw die goed nadenkt over de wereld om haar heen en haar rol als toekomstige troonopvolger.”

Is er vorige week nog een leuke anekdote verteld? “Toen Claudia en Amalia een keer naar de koninklijke stallen waren, dacht Claudia dat ze wel met de koninklijke dienstauto zouden gaan. Echter Amalia vroeg gewoon ‘zullen we met jou auto gaan?’ waarop Claudia schrok, want ze ontving de kroonprinses in haar auto tussen de bananenschillen en andere troep op voor- en achterbank. Tijdens de autorit zat Claudia met het zweet in d’r handen met de gedachte: oh, ik rij hier zomaar met de toekomstig e kroonprinses, als er maar niets gebeurt. Het is gelukkig goed gegaan.”

Het boek Amalia verscheen op dinsdag 16 november, kost € 17.99 en is te verkrijgen bij de Rijnlandse Boekhandel.

Meer berichten