Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Het filmpje bij de crowdfunding toont de sfeer van de Zondagmatinees in De Paulus. | Foto Hilde Verweij</p>

Het filmpje bij de crowdfunding toont de sfeer van de Zondagmatinees in De Paulus. | Foto Hilde Verweij

(Foto: Hilde Verweij)

Crowdfunding voor video’s van de concerten in De Paulus

  Cultuur

Deze decembermaand is op het succesrijke platform Voordekunst een door Muziekkamer Oegstgeest/Stichting Mu6 ingegeven crowdfunding gaande. Doel is vakkundige videoregistraties van onder meer de Zondagmatinees in De Paulus te bewerkstelligen. Muziek is immers het meest sociale medium, naar elkaar luisteren is elkaar aanraken.

Door Lucien Knoedler

Kosteloze live-stream voor verzorgingshuizen en aan huis gekluisterden

In tien jaar is Voordekunst uitgegroeid tot hét platform voor crowdfunding in de creatieve sector. De stichting is erop gericht culturele projecten te realiseren. Deze worden mogelijk gemaakt door de mensen voor wie deze projecten bedoeld zijn: het publiek, anders gezegd de ‘crowd’. De campagnes duren doorgaans een maand, daarin dient de streefsom te worden bereikt. Voordekunst.nl heeft met haar ervaren en hulpvaardige team sinds de oprichting in 2010 maar liefst 4.231 projecten van 4.562 makers afgerond. Al met al bereikte zij 316.460 donateurs die € 31.012.922 bijeenbrachten. Voordekunst is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) die donateurs een aantrekkelijk belastingvoordeel biedt.

Muziekkamer Oegstgeest ontplooide in november 2017 al een geslaagde crowdfunding met Voordekunst. Geef De Paulus Vleugels was daarvan het devies. Doel destijds was een stevig startkapitaal te verwerven voor de aanschaf van een volwaardige concertvleugel in De Paulus – een occasion in voortreffelijke staat. Dit is mooi gelukt, de opbrengst viel uiteindelijk 1.500 euro hoger uit dan de streefsom van € 6.000. Inmiddels is financiering van nog eens 25.000 euro gevonden zodat deze prachtige vleugel permanent in De Paulus staat, onder voorwaarden beschikbaar voor zaalhuurders. Muziekkamer Oegstgeest maakt nu deel uit van Stichting Mu6. Ook dit is ANBI die donateurs een aantrekkelijk belastingvoordeel verschaft. Naast uitnemende concerten van diverse aard, in samenwerking met onder meer Theater Het Trefpunt in Warmond en Scheltema in Leiden, organiseert stichtingmu6.nl workshops voor kinderen en jongeren – in samenwerking het Samen Ondernemend Leren in Leiden. In dit licht even goed professionele live-streaming van haar concerten en dit kosteloos voor verzorgingshuizen en voor degenen aan huis gekluisterd. Zie muziekkamer-oegstgeest.org. Voor het concert zondagavond 13 december om 19.00 uur zijn nog stoelen te bemachtigen.

Meer berichten