Afbeelding

Oegstgeestenaar Robert Pollack debuteert met 'De Taak'

Cultuur

Schrijversdorp Oegstgeest is een schrijver rijker. Rob Polak, sinds 2005 wonend in Oegstgeest, debuteert met een spannende literaire thriller, die eind deze maand door AmboAnthos wordt uitgegeven onder Robs pseudoniem Robert Pollack.

Door Hadewych Versnel

Rob Polak was partner bij een groot internationaal advocatenkantoor, en als parlementair advocaat adviseerde hij de Tweede Kamer onder meer bij de vernieuwing van de Wet op de parlementaire enqute. Na vijfentwintig jaar in de advocatuur koos hij voor het schrijverschap. Zijn boek De Taak gaat over twee Europese ambtenaren, Christine en Steffen, die door de Raad van Europa naar Sint-Petersburg zijn uitgezonden om de dood van een advocaat te onderzoeken die in een Russische gevangeniscel is overleden. Dan overlijdt een getuige onder verdachte omstandigheden en komt Steffen in contact met De Taak, een ondergrondse Russische organisatie die zich met overheidscorruptie bezighoudt. Als daardoor de officiële missie in gevaar komt en de spanningen oplopen, heeft Steffen geen andere keus dan Christine alles te vertellen.

Maar bij Christine is niet alles wat het lijkt. Is deze informatie bij haar wel in veilige handen?

Rob vertelt dat het verhaal in het boek fictief is, maar wel is geïnspireerd door de zaak van de Russische jurist Sergei Magnitski, die in november 2009 in een Russische gevangeniscel is overleden. Die zaak heeft tot veel politieke verwikkelingen geleid. De Raad van Europa heeft een onderzoek ingesteld, de Verenigde Staten hebben sancties afgekondigd tegen degenen die ze verantwoordelijk houden voor de dood van Magnitski. In Amerika zijn twee wetten naar Magnitski genoemd, de Magnitsky Act en de Global Magnitsky Act. Die wetten worden nu ook gebruikt om sancties op te leggen aan de vermoedelijke verantwoordelijken voor de dood van de Saoedische journalist Khashoggi. Het boek is allereest een heel spannend verhaal. Maar waar haalt de schrijver de gedetailleerde kennis van de Russische overheid vandaan? Ik vraag Rob ernaar, want ben onder de indruk van zijn vermogen om de complexiteit daarvan prachtig en begrijpelijk onder woorden te brengen. "Dit heeft mijn hele leven mijn interesse gehad, eerst de Sovjet-Unie en de Koude Oorlog, en vervolgens de omwenteling in 1989. Die omwenteling zie ik als de grootste historische gebeurtenis tijdens mijn leven."

Een boek over macht, integriteit en geheimen

De schrijver heeft een zeer indrukwekkend CV binnen de internationale advocatuur. Hij heeft een bewuste overstap gemaakt naar het schrijverschap. Waarom? "Advocaat zijn bij een groot internationaal kantoor is interessant en enerverend, maar ook topsport, het vraagt totale inzet en daarmee ook opoffering. Bij het kantoor waar ik werkte, De Brauw Blackstone Westbroek, mag je daarom na tien jaar als partner een sabbatical opnemen. Tijdens dat sabbatical heb ik me gerealiseerd dat ik de advocatuur fantastisch vond maar dat ik behoefte had aan meer tijd voor gezin, meer lezen en meer schrijven. In die periode heb ik besloten deze stap te zetten. Ik vind het geweldig dat ik nu mijn droom, het schrijven van een boek, heb kunnen waarmaken".

Je schrijft dit boek onder pseudoniem maar met een beetje speurwerk is je werkelijke naam, die nauwelijks afwijkt van je pseudoniem, voor iedereen snel traceerbaar. Waarom heb je voor een pseudoniem gekozen? "Omdat ik nog steeds werkzaam ben als jurist in allerlei functies (o.a. als voorzitter ethische commissie voor Nederlandse musea, raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof in Den Haag, red.) en dus maatschappelijk op een andere manier actief ben dan als schrijver had ik behoefte aan onderscheid in uitstraling. Mijn juridische werkzaamheden zijn wezenlijk anders dan die als fictieschrijver."

Inmiddels kan je jezelf dus schrijver noemen want je boek wordt gepubliceerd door een professionele uitgever, hoe voelt dat? "Heel cool, ik wilde dit eigenlijk al mijn hele leven. Het schrijven is inmiddels een deel van mijn bestaan. Deze nieuwe stap in mijn leven voelt heel goed en staat ook in een prettige verhouding met mijn juridische werkzaamheden." Nu terug naar het boek. Christine en Steffen zijn dus uitgezonden om de dood van een Russische advocaat te onderzoeken. Wat is er zo ingewikkeld aan deze missie? "Steffen en Christine zijn collega's en zijn samen op deze missie gestuurd. Ze willen hun taak tot een goed einde brengen maar worden daarbij gehinderd door geheimen die ze voor elkaar hebben. Daarnaast is Rusland een lastig land om de waarheid boven water te krijgen." De achterliggende thema's zijn misschien ingewikkeld, maar wat mij opviel is dat het boek juist een spannende pageturner is, die op een heldere en eenvoudige manier veel inzicht verschaft in Rusland en de wereldwijde politieke verhoudingen. Ook zijn de karakters van Christine en Steffen interessant en is hun onderlinge verstandhouding invoelbaar. Niet een boek om weg te leggen, want het blijft tot het laatst spannend hoe het zal aflopen. Een absolute aanrader, een perfect Vaderdag cadeau dat als eerste ingepikt zal worden door de moeders!

Op 14 juni om 20.00 uur vertelt de schrijver in de Rijnlandse Boekhandel te Oegstgeest over zijn boek. Iedereen is daar welkom.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant