Logo oegstgeestercourant.nl
Beethoven vs Beethoven. | Foto PR
Beethoven vs Beethoven. | Foto PR (Foto: PR)

Lezersactie: Win gratis kaarten voor voorstelling Beethoven vs Beethoven

  Cultuur

In de Kunstweek Warmond is 11 november in Theater Het Trefpunt Beethoven vs Beethoven te beleven. Dit is een ronduit pakkende voorstelling van pianiste Regina Albrink en de van televisie bekende acteur Klaas Hofstra. Aanvang 20.30 uur.

Ludwig van Beethoven (1770-1827) is zonder twijfel een van de meest imposante figuren van de moderne Westerse cultuur. Nee, wereldwijd spreekt zijn muziek en persoonlijkheid tot de verbeelding. Tot op de dag van vandaag. Bij Beethovens leven was dit al het geval en op 29 maart 1827 waren in Wenen vele duizenden getuige van zijn uitvaart.

Hofstra alias Beethoven kijkt terug op zijn leven, pur sang en waarachtig van toon. Rode draad is hier zijn verlangen voor zijn neef Karl te zorgen, enig kind van zijn overleden broer Carl. Het mocht niet baten. Vandaar de titel van deze voorstelling. En uiteraard verhaalt hij van zijn alomvattend verdriet: pas 26 jaar oud merkt de componist dat zijn gehoor afneemt, zes jaar later is hij nagenoeg doof. In zijn Heiligenstädter Testament, een uitvoerige brief aan zijn broers, maakt hij zijn besluit bekend: het is zijn plicht zijn muziek en idealen aan de wereld over te dragen, daarom zal hij er geen eind aan maken. Alle Menschen werden Brüder!

Indringend wordt Hofstra geflankeerd door Regina Albrink, zij vertolkt onder meer delen uit Beethovens pianosonates waaronder de Appassionata. En wie kent niet Für Elise? Terwijl Albrink deze evergeen speelt, haalt Beethoven herinneringen op aan nog eens een vrouw op wie hij stapel verliefd was en tegelijk weer besefte dat hij, die getergde, knettergekke doveman, alleen moest blijven. Heel aangrijpend, mis het niet.

Kaarten kosten 17,50 euro per stuk en zijn te koop via www.theaterhettrefpunt.nl of bij de VVV te Warmond. Ook op de avond zelf zijn kaarten verkrijgbaar aan de zaal van Theater Het Trefpunt, Herenweg 80, Warmond.

Lezersactie

De Oegstgeester Courant geeft vier gratis kaarten weg aan degenen die de naam weten van de neef van Beethoven, waarover het in dit stuk vooral gaat. De oplossing, de naam van de neef, kan gestuurd worden naar redactie@oegstgeestercourant.nl. De winnaars krijgen aanstaande zaterdag, 4 november, bericht.

Meer berichten