Wethouder Kees Oudendijk en HisVO-voorzitter Rob Sturm onthullen het Willibrord-zuiltje. |
Wethouder Kees Oudendijk en HisVO-voorzitter Rob Sturm onthullen het Willibrord-zuiltje. | Foto: Willemien Timmers

Oegstgeester geschiedenis komt tot leven

Algemeen

Een aantal jaar geleden heeft de Historische Vereniging Oegstgeest (HisVO) in het dorp elf informatiezuiltjes geplaatst op historisch interessante plekken. Net als veel bewoners bleek ook de gemeente Oegstgeest dit initiatief erg te waarderen en zo werd een mooi bedrag beschikbaar gesteld om nog eens vijf nieuwe zuiltjes te plaatsen. Op vrijdag 22 maart werd één van deze nieuwe zuiltjes, met als titel ‘Het Rijke Roomse Leven in Oegstgeest’ onthuld door HisVO-voorzitter Rob Sturm en wethouder Kees Oudendijk.

Zestien informatiezuiltjes vertellen over historisch interessante plekken

Tijdens de gezellige, maar helaas miezerige bijeenkomst, vertelde Sturm blij te zijn dat het verhaal van de bijzondere plekken nu aan iedereen verteld kan worden. Hij sprak over de vijf nieuwe informatiezuiltjes die staan langs de Oude Rijn waar de dakpanindustrie gevestigd was, bij de voormalige zoutziederijen aan de Zoutkeetlaan, bij de Vinkenweg om de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog te herdenken, bij de Willibrordrotonde om de plek van ‘Schans de Voskuyl’ ten tijde van het beleg van Leiden aan te geven en natuurlijk gaf hij aandacht aan het zuiltje dat vertelt over de grote Willibrordkerk en alle gebouwen daar omheen.

Wethouder Kees Oudendijk was blij bij de feestelijke onthulling aanwezig te kunnen zijn, en bedankte alle vrijwilligers van Historische Vereniging Oegstgeest voor hun inzet rond het realiseren van de historische zuiltjes. “Zonder jullie was dit niet mogelijk geweest. Fijn dat we met zestien zuiltjes de kennis over de historie van ons dorp levendig kunnen houden.” Archivarissen Carla de Glopper en Herman Oost schreven de teksten voor de informatiezuiltjes en zorgden voor de illustraties. De Historische Vereniging zorgde voor de realisatie.

Wie de tijd heeft kan via www.historischeverenigingoegstgeest.nl een mooie wandel- of fietsroute langs alle zuiltjes vinden. Ze staan met name op plekken waar in het verleden bijzondere gebouwen stonden die een deel van de geschiedenis van ons dorp mee hebben bepaald. Via een QR-code op het paaltje komen geïnteresseerden op de site van de Historische Vereniging om meer informatie te lezen.

Na afloop van de onthulling werd het gezelschap gastvrij en met paastraktaties ontvangen in de pastorie van de rooms-katholieke kerk. (WT)

Uit de krant

Uit de krant