Het team met veel supporters. 'Een echte clubprestatie'. |
Het team met veel supporters. 'Een echte clubprestatie'. | Foto: Monique van Welzen

Fiks klaart klus om de titel

Algemeen

Afgelopen zaterdag is het eerste team van korfbalvereniging Fiks in Wolvega kampioen geworden na een 22-22 gelijkspel tegen mede-titelkandidaat SCO uit Wolvega. Komend seizoen zal de Oegstgeester korfbalclub opnieuw uitkomen op het één na hoogste niveau van de competitie; Korfballeague 2.

Door Wim van Tuijl

Sporthal De Steense in Wolvega was meer dan uitverkocht. Daaraan was Fiks mede debet. Een bus en tientallen auto’s waren nodig om het enorme aantal Fikssupporters richting Wolvega te transporteren. Tel daarbij op een grote supportersschare van de thuisclub en het begrip ‘meer dan uitverkocht’ is verklaard. Fiks was koploper en zou ook bij een verlies van maximaal drie punten kampioen zijn (dit op basis van de eerste ontmoeting in Oegstgeest). “Leuk om te weten, maar we komen om te winnen”, merkte trainer Bas Harland op.

Clash

De uitslag bevestigt dat er sprake was van een ware clash tussen de twee topploegen van Hoofdklasse A. Het spel golfde in hoog tempo op en neer. Het eerste kwartier ging Fiks veelal aan de leiding. SCO scoorde snel tegen waarmee de deur naar een gewenste snelle grote voorspong voor Fiks in het slot werd gegooid. Het maakte de wedstrijd des te aantrekkelijker. Aanleiding voor het publiek het aantal decibellen op hoog niveau te houden. Een tactische wissel door de SCO-staf bracht de ploeg van Bas Harland even in verlegenheid. Na 5-5 liep de thuisclub uit naar 8-5. “Wij anticipeerden in ons spel daar niet goed genoeg op. Dit verbeterde echter snel”, verklaarde Bas de goede return van Fiks in de wedstrijd, die inging met een 8-9 stand bij rust.
“De kracht van de tegenstander vereiste dat we een hele wedstrijd op de top van ons kunnen moesten blijven spelen”, gaf de trainer aan. Hij complimenteerde Hilde Warmerdam en Michelle Rozenbroek die oud-international Marloes Vrieswijk goed aan banden legden. De tweede helft begon met goede perspectieven voor Fiks. Binnen acht minuten schoten Mart Hortensius (2), Jan Anholts, Dominic van Welzen en Melissa Heijne hun team naar 10-14.

De marge was acht en leek SCO voor een onmogelijke opdracht te staan. Bij zaalkorfbal is veel mogelijk. Dat bewees de thuisclub. “Het is een tegenstander dat echt goed korfbal speelt en van spelwijze kan veranderen om toch het beoogde doel weer in zicht te krijgen”. In ongeveer deze bewoordingen verklaarde Bas de indrukwekkende inhaalrace van SCO. Na 12-15 bleef Fiks op 5 tegen scores het antwoord schuldig. De tegenstander had het vertrouwen terug dat een stunt mogelijk was. “Op de juiste momenten haalde Fiks doeltreffend uit. Wat later in de wedstrijd was zichtbaar dat SCO door het wegtikken van de tijd er steeds minder geloof in kreeg. Zeker nadat Melissa Heijne, Sam Coli en Hilde Warmerdam de achterstand tot één nivelleerden”, sprak Bas. Jan Anholts maakte het nog mooier door Fiks naast SCO te brengen.

Clubprestatie

“Dit kampioenschap is voor ons als spelers geen teamprestatie. Het is een prestatie van de club. Kijk eens naar alle Fiksers, die hier zijn. Jong en oud zijn aanwezig bij een wedstrijd die zo ver van huis is; hele families! Dit geeft ons zoveel plezier en de push om het beste uit onszelf te halen”, verhaalde Youp Coli na afloop.

Ontlading

Ontlading bij team en supporters na afloop. Vreugdedans door spelers en staf, enorm gejuich en, evenals vlak voor aanvang van de wedstrijd, explosies van confettibommen, gelanceerd door de F-side. Feestvreugde die begon in Wolvega en uitbundig in de Fikskantine werd voortgezet.

Scores: Mart Hortensius (6), Hilde Warmerdam (5), Jan Anholts en Melissa Heijne (beiden 3), Dominic van Welzen (2), Youp Coli, Dionne Blangé en Sam Coli (allen 1).

Uit de krant

Uit de krant