Vanaf medio februari is Ilia Belianko de nieuwe dirigent van het Oegstgeester koor Cappella pro Cantibus.
Vanaf medio februari is Ilia Belianko de nieuwe dirigent van het Oegstgeester koor Cappella pro Cantibus. Foto: YouTube

Ilia Belianko nieuwe dirigent Cappella pro Cantibus

Algemeen

Medio december 2023 heeft Cappella pro Cantibus, een vocaal muziekensemble uit Oegstgeest opgericht in 1972, na tien jaar afscheid genomen van Rens Tienstra als dirigent. Het koor kan op een mooie tijd met hem terugkijken. “Zijn jeugdig elan, enthousiasme en creatieve muzikale inbreng zal ons altijd bijblijven”, laten de leden weten. Vanaf medio februari is Ilia Belianko de nieuwe dirigent van Cappella pro Cantibus.

Palmpasenconcert op 24 maart in de Groene kerk 16.30 uur

Ilia Belianko is in 1974 in Sint-Petersburg geboren. Al op vijfjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste pianoles en zong hij in een koor. Als achtjarige werd hij al toegelaten tot een vooropleiding voor het conservatorium van Sint-Petersburg. Daar studeerde hij piano en koordirectie. In 1990 emigreerde het gezin naar Israël, waar hij piano studeerde aan de Thalma Yalin School of the Arts in Tel Aviv en orkestdirectie aan de Rubin Academy of Music and Dance in Jerusalem. Tot zijn leermeesters behoorden bekende Israëlische componisten en dirigenten zoals Stanley Sperber, Aharon Harlap en Tsvi Avni. In 1996 begon Ilia in Israël zijn werkzame leven als dirigent van verschillende koren en orkesten. In 2004 verhuisde hij naar Nederland waar hij koordirectie studeerde aan het conservatorium van Amsterdam bij Jos Vermunt, Sam ten Velden en Jos van Veldhoven. In 2006 studeerde hij af. Sindsdien heeft Ilia voor verschillende koren en orkesten door heel Nederland gestaan. Momenteel is hij vaste dirigent van het Hineni Symfonie Orkest, het Gelders Oratoriumkoor, het Klein Byzantijns koor en het Amsterdams Synagogaal Koor. Ook is Ilia actief als componist en arrangeur voor piano, ensembles en koor. 

Concert

Het Palmpasenconcert van Cappella pro Cantibus op 24 maart (16.30 uur) zal het eerste optreden zijn met Ilia als dirigent en pianist. Het concert wordt geopend met verschillende Hosannaliederen over de intocht van Jezus in Jerusalem. Voor het lijdensverhaal is gekozen voor de uitvoering van de ‘Passion nach dem Evangelisten Johannes’ van de Duitse componist Christoph Demantius (1567-1643), een zesstemmig a capella koorwerk. Verder worden werken gezongen van Tomás Luis de Victoria, William Byrd en Johann Sebastian Bach. 

Palmpasenconcert: 24 maart in de Groene of Willibrordkerk, Haarlemmerstraat 4, Oegstgeest

Aanvangstijd concert: 16.30 uur. Collecte bij de uitgang.

Cappella pro Cantibus koor repeteert elke zondagavond in de Regenboogkerk van 20.00 tot 22.00 uur en heeft op dit moment plaats voor tenoren. www.cappellaprocantibus.nl.

Ilia Belianko

Uit de krant

Uit de krant