Een blik in de gezellige ‘Kids Repair Class'. | Foto PR
Een blik in de gezellige ‘Kids Repair Class'. | Foto PR Foto:

Jarig Repair Café Oegstgeest zaterdag voor iedereen open

Algemeen

Na een lange zomer staan alle vrijwilligers van Repair Café Oegstgeest op zaterdag 2 september weer klaar voor iedereen uit Oegstgeest om allerlei spullen uit het huishouden weer te herstellen. Tussen 10.00 en 13.00 uur is het reparatiefeest in het Dorpscentrum, Lijtweg 9. En jubileumeditie deze keer, want Repair Café Oegstgeest bestaat tien jaar.

Door Willemien Timmers

Op zaterdag 25 mei 2013 wisten minstens 250 mensen het eerste Repair Café Oegstgeest te vinden, voor de gelegenheid in de hal van de bibliotheek en in een zaal van K&O. Het concept Repair Café werd in 2010 door Martine Postma ontwikkeld en werd landelijk uitgerold.

Het Oegstgeester café was direct een succes; er waren enkel positieve geluiden te horen en vrolijke gezichten te zien. Initiatiefnemer Tet Hiltermann constateerde tevreden dat het Repair Café direct ‘stond’ en een gat in de markt vulde. Tets stokje werd in 2016 door Lia van Schaijk overgenomen, en ook zij ging verder met deze succesformule: Verdeeld over een groot aantal categorieën kunnen Oegstgeestenaren met hun defecte spullen aanschuiven bij deskundigen uit het dorp, die dan ook nog eens het juiste gereedschap weten te gebruiken. Want kapotte spullen zomaar weggooien? “Mooi niet!”

Lia vertelt dat Repair Café Oegstgeest een mooie ontwikkeling heeft doorgemaakt. “We hebben nu een vaste basis in Dorpscentrum Oegstgeest en meer dan dertig vrijwilligers. Je merkt dat steeds meer mensen, net als ik, spullen niet zomaar meer willen weggooien. Daarom zijn de ochtenden ook altijd drukbezocht.” Overigens ligt het percentage van geslaagde reparaties in Oegstgeest erg hoog.

Het Repair Café is op initiatief van Lia en in samenwerking met Martine Postma en de Montessorischool uitgebreid met een scholenproject: ‘Kids Repair Class’. “Komend seizoen komt er eenmaal per maand op een woensdagmorgen een schoolklas naar Dorpscentrum Oegstgeest. “Ze kunnen dan alles meenemen wat kapot is, en dat zelf leren maken. Een knuffel, kleding of hun fiets.” Diezelfde dag is er dan ’s middags van 14.00 tot 17.00 een Repair Café voor alle basisschoolleerlingen uit Oegstgeest. Zo krijgen jongeren al vroeg les in duurzaamheid. “En ze leren weer naaien, solderen en timmeren!”

Elke eerste zaterdag van de maand zijn alle Oegstgeestenaren welkom in Dorpscentrum Oegstgeest om hun spullen te laten repareren. “Een heel fijne plek, waar we ook al ons professionele gereedschap kunnen opbergen en met de vrijwilligers samen kunnen lunchen. Voor dit laatste zorgt overigens Albert Heijn Irislaan elke maand.”

De handige vrouwen en mannen van het Repair Café repareren bijna alles: kleding en textiel, fietsen, houten voorwerpen en meubels, speelgoed, dingen van metaal, keramiek of kunststof. En verder ook elektrische apparaten en elektronica, en computers met toebehoren. “Sommige reparaties kosten meer tijd dan de ander. Soms zijn onze reparateurs wel anderhalf uur met een koffiezetapparaat bezig. Het is goed dat mensen zich dat realiseren voordat ze van huis gaan.”

Toekomst

Repair Café Oegstgeest heeft een mooie toekomst voor zich. “Het liefst zou ik over enkele jaren op vaste basis samenwerken met kringloopwinkel SOEK, het Milieu Educatie Centrum, platform Duurzaam Dorp Oegstgeest en de milieustraat. Zo kunnen we de hoeveelheid wegwerpspul samen terugdringen. Wie weet wat er mogelijk is”, stelt Lia van Schaijk.

Daarnaast hoopt ze dat mensen blijven geven. “We ontvangen veel vrijwillige giften tijdens de cafés. Daar zijn we erg dankbaar voor. Ook ontvangen we schenkingen van de SOEK en uit legaten. Ook geven mensen ons soms gereedschap. En alles wat wij niet kunnen gebruiken, schenken wij weer door aan een goed doel. Zo geven we veel aan de stichting Gered Gereedschap en neemt Cees Juffermans naaimachines mee naar Gambia.

Repair Café Oegstgeest • Dorpscentrum Oegstgeest • Zaterdag 2 september • 10.00 tot 13.00 uur

Zie ook www.repaircafeoegstgeest.nl

Uit de krant

Uit de krant