Rob Sturm (rechts) met de twee filiaalmanagers van Jumbo en wethouder Oudendijk.
Rob Sturm (rechts) met de twee filiaalmanagers van Jumbo en wethouder Oudendijk. Foto: Wouter Stoutjesdijk

Historische plaatjes sparen bij de twee Oegstgeeste Jumbo’s

Algemeen

Op maandag 15 mei overhandigde Rob Sturm, de voorzitter van de Historische Vereniging Oegstgeest het eerste exemplaar van het Historisch Verzamelalbum Oegstgeest aan wethouder Kees Oudendijk.

Jacques Thorn maakt een verantwoord historisch document

In dit bijzondere album wordt in vijftien hoofdstukken de geschiedenis van ons dorp beschreven, geïllustreerd met meer dan tweehonderd foto’s, kaarten en grafieken.

Honderdvijftig van deze foto’s kunnen Oegstgeestenaren sparen bij de twee Jumbo supermarkten in het dorp: die in Winkelcentrum Lange Voort, en het filiaal in Nieuw-Rhijngeest. De beide supermarkten hebben samen deze actie, die in meerdere gemeenten in Nederland loopt of gelopen heeft, geïnitieerd.

Bij besteding van tien euro ontvangen klanten de komende zes weken een zakje met drie afbeeldingen, lieten de twee supermarktmanagers weten.

Rob Sturm zei het mooi te vinden dat met deze actie de Jumbo-marketing en het promoten van de kennis over Historisch Oegstgeest samenkomen. “Met deze cultuurhistorische dwarsdoorsnede van Oegstgeest brengen we de geschiedenis van het dorp naar de mensen toe.” Hij noemde enkele historische feiten zoals de eerste bewoning op de strandwallen van Oegstgeest, en het feit dat het dorp ooit een echt bollendorp was. “1400 jaar terug was er hier al bewoning”, vertelde de bevlogen voorzitter.

“De actie is echt leuk voor een breed publiek, en ik weet zeker dat velen van ons het album thuis als verzamelobject zullen bewaren. We hebben ons best gedaan om alle plaatjes en tekst zonder fouten aan te leveren. Ik ben benieuwd of we nog reacties uit het dorp krijgen dat sommige details toch anders bleken te zijn.” Sturm liet weten dat plaatje nummer vier, die van ‘De Punt’ zijn favoriet is.

Het boekje is samengesteld door bestuurslid Jacques Thorn, die er heel veel tijd en energie in heeft gestopt om er een verantwoord historisch document van te maken.

“We hopen dat deze actie helpt om ons erfgoed, dat we goed moeten bewaren, nog beter in de schijnwerpers te zetten. Er komen dit jaar ook nog vijf extra nieuwe zuiltjes (met steun van de gemeente) bij punten met verdwenen historie zoals de Postbrug en schans de Voscuyl.”

Tot slot sprak de voorzitter de wens uit dat de Kwaakbrug in de komende jaren gerestaureerd zal worden.

Hijzelf zegde toe dat de drie Oegstgeestenaren die als eerste hun album vol hebben, gratis lid worden van de Historische Vereniging Oegstgeest.

Wethouder Kees Oudendijk: “Met het verzamelen van de plaatjes voor het album vergroot je op een leuke manier de historische kennis van ons dorp. Ieder plaatje vertelt iets over Oegstgeest en er is veel te vertellen vanaf de eerste nederzetting op de geestgronden aan de oever van de Rijn. Als je eenmaal begint met sparen wil je het album natuurlijk graag compleet hebben. Ik ben blij dat de Historische Vereniging Oegstgeest mee heeft willen werken om de geschiedenis van Oegstgeest op deze aantrekkelijke en laagdrempelige manier onder de aandacht te brengen.”

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant