Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Naturalis neemt maretak uit Juffermansstraat op in collectie

Algemeen

Een maretak in een willekeurige boom in een stoep is boven de grote rivieren in ons land best bijzonder. Maretakken groeien namelijk liever op fruitbomen in Limburg en Brabant, waarschijnlijk omdat het klimaat er wat gunstiger is dan bij ons. En tóch groeide er sinds 1980 een flinke maretak in een oude meidoorn in de Juffermansstraat in Oegstgeest.

Helaas kwakkelde de meidoorn al langere tijd met zijn gezondheid. Desondanks spaarde de gemeente de boom bij twee straatrenovaties, omdat de maretak erin groeide. De pogingen om zware takken te behoeden voor afscheuren zorgden telkens voor wat jaren uitstel, maar dit jaar niet meer voor afstel van het lot van deze mooie boom. De oude meidoorn was er de laatste periode zichtbaar slecht aan toe, wat ook te zien was aan het gat van een specht in de al rottende stam. De meidoorn stond op omvallen en dat betekende hoe dan ook het einde voor de maretak.

In 1980 voerde de dit jaar overleden Els Schlatmann, lid van de Bomenbond Rijnland, al actie om de boom te behouden. Ook in 1990 lukte het om de boom te behoeden voor kap tijdens de herziening van het bomenbestand. Zo kwam het dat deze bescheiden meidoorn de respectabele leeftijd van zeventig jaar bereikte. Toch zonde als deze maretak in de versnipperaar eindigt, dacht de Oegstgeestse Pam de Groot na het lezen van een berichtje in de Oegstgeester Courant, en zij benaderde Rogier van Vugt, hoofd horticultuur van de Leidse Hortus, voor advies. Was deze tak misschien over te planten? Helaas bleek dat geen optie. Een maretak wortelt in het hout van zijn gastheer. Rogier had wel twee tips. De eerste: wachten tot er besjes aan komen en dan uitzaaien. Ook dit was geen mogelijkheid meer omdat door het gedeeltelijk afbreken van de tak de levensvoorziening van de maretak al in gevaar was. De andere tip: vraag Naturalis of zij de maretak in de collectie willen opnemen. Via Barbara Gravendeel, lid van de Bomenbond en werkzaam bij Naturalis, werd gepolst of hier interesse voor was. Dat bleek het geval en zo kon de gemeente Oegstgeest benaderd worden of zij de maretak wilden doneren.

Geheimen 

In een bijzondere samenwerking tussen de Bomenbond, Naturalis en ambtenaren van de gemeente Oegstgeest werd dus een mooi plan gesmeed. Want wat als de maretak ‘het eeuwige leven’ zou krijgen? Op vrijdag 2 december ging dat plan in vervulling. Wethouder Elfred Bus zaagde vakkundig de zware tak los waarop de maretak groeide los van de meidoorn. Bewoners die dit moment aanschouwenden haalden met elkaar herinneringen op aan steelse kusjes onder de mistletoe in vervlogen tijden en daarna droeg de wethouder de maretak toch echt over aan Leni Duisterman van Naturalis.

Leni vertelde dat zij de tak eerst droogt zodat hij kan worden bewaard en er straks onderzoek gedaan kan worden. Geeft de maretak dan eindelijk haar geheimen prijs? Want waarom koos hét wereldwijde symbool van liefde en vriendschap juist een boom in Oegstgeest uit, om ruim veertig jaar lang het straatbeeld te bepalen? Misschien zullen we het nooit weten. Maar inmiddels gaan er geruchten dat er ergens in een tuin in ons dorp een tweede maretak groeit…

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant