Afbeelding

Mistletoe en afscheid

Algemeen

Nu staat ie er nog. Deze 70-jarige meidoorn, op de stoep van de Juffermansstraat tussen no 13 en 15. Het is een bijzondere boom met een beschermde status, met de enting van een mistletoe. Heel bijzonder dat ie er nog staat, want hij heeft de vernieuwing van het bomenbestand rond 1990 en ook de herbestrating van 2021 overleefd.

Binnenkort staat ie er niet meer: de oorspronkelijke meidoorn is bijna dood. Met een uitgehold spechtgat aan de bovenkant. Een boomstam met afgescheurde tak houdt de bloeiende meidoorn met mistletoe nog overeind. Net genoeg om de enting in leven te houden. De andere takken breken af en vormen een gevaar voor wandelaars.

In 1980 was er nog een actiegroep voor behoud van deze bijzondere boom, onder leiding van Els Schlatmann van no 29. Els Schlatmann is dit voorjaar overleden. Zou de boom een geheugen hebben? En hebben gedacht: voor mij is het nu ook afgelopen? Het lijkt erop.

Als u van de boom afscheid wilt nemen, wees er snel bij. De gemeente gaat m binnenkort kappen. Dan kunt u uw geliefde niet meer onverwacht kussen onder de maretak. Al zult u nu wel op uw knieën moeten, zo diep is de tak al afgescheurd.

(Harry Vissers)

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant