Afbeelding

Klassenweken 2022: Op bezoek in Kasteel Oud-Poelgeest

Algemeen

In het kader van het Open Monumentenweekend worden bovenbouwgroepen van het basisonderwijs uitgenodigd om een monument te bezoeken. In 2019 was de eerste ‘Klassendag’ een feit, en dat was een succes.

Zestig zesde groepers van de Montessorischool op het bordes

Nu corona redelijk onder controle is, kon dit jaar weer een Klassendag georganiseerd worden. Of liever gezegd klassenweken, zodat scholen meer tijd en ruimte hebben om een monument te bezoeken.

Dit jaar heeft een groep van de Leo Kannerschool (Voortgezet Speciaal Onderwijs) een bezoek gebracht aan kasteel Oud Poelgeest. Ook stonden, afgelopen dinsdagochtend 13 september, zestig zesde groepers van de Montessorischool op het bordes van het kasteel.

‘Scholen worden aangemoedigd monumenten te bezoeken’

De geïnteresseerde leerlingen werden rondgeleid door Ivar Svensson, Jeroen Schuit en Annelies Koningsveld van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest en de speurtocht door het park stond onder leiding van Dineke Peddemors (Historische Vereniging Oegstgeest) en Jan Halin van Osger. 

Verslag

Hidde van der Veen (8 jaar) en Yfke Lindenburg (9 jaar) hebben samen een verslag gemaakt van het bezoek aan dit oude landgoed.

‘Gisteren, 13 september, zijn we met onze groep op monumentenklassendag geweest bij kasteel Oud Poelgeest. Binnen kregen we een rondleiding. In de gang stonden mooie marmeren beelden. 

We gingen langs een vergaderzaal en een Drakenzaal. In de Drakenzaal was een verhaal over een jongen die een sfinx van de haard trok en vervolgens terugkwam om de anderen sfinx te stelen. Toen hij ze niet meer wilde, toen gooide hij ze in een militaire wc waardoor de jongen nu rode vlekken op zijn gezicht heeft. Die jongen heette Jan Wolkers.

Dit is allemaal gebeurd in het huis waar professor Boerhaave en meneer Willink hebben gewoond.

We deden ook een speurtocht buiten. We hebben de kapel gezien, een heel oude waterput, de toegangspoort en een oude boom die Boerhaave nog geplant heeft. Ook hebben we het Koetshuis gezien. In het Koetshuis is nu een restaurant.’

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant