Klaas de Boer wijst de scheur aan in de Rübenkampbrug. | Foto Willemien Timmers
Klaas de Boer wijst de scheur aan in de Rübenkampbrug. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Scheuren in Rübenkampbrug bij Van Griethuysenplein

Algemeen

Oegstgeest kent veel bijzondere bruggen. Een heel aantal van deze bruggen zijn de laatste jaren flink in het nieuws geweest omdat ze werden afgesloten (de Duikerbrug in de Dorpsstraat en de Kwaakbrug), te lang openstonden (Joop van der Reijdenbrug) of omdat ze nog steeds niet zijn aangelegd (brug Poelgeest). Daar komt nog een ‘onzichtbare’ brug bij: de Rübenkampbrug, die te vinden is als men van het Van Griethuysenplein naar de Louise de Colignylaan rijdt. Oegstgeestenaar Klaas de Boer, die dicht bij de brug woont en er met zeer grote regelmaat overheen wandelt, viel op dat de brug slijtage vertoont. Zo is er in de bakstenen wand een haarscheur te zien.

‘Niet op de kaart’

Door Willemien Timmers

Toen De Boer bij de gemeente aan de bel trok over de staat van onderhoud van de bijzondere brug, bleek deze niet terug te vinden te zijn in de schouwen die door de jaren heen in het dorp uitgevoerd zijn. Ook was er niets te vinden over onderhoudscontracten of werkzaamheden. “Kortom: na de oplevering van het bruggetje van gewapend beton is er weinig meer naar omgekeken. Bijzonder! Blijkbaar is er in een eeuw tijd nooit een schouw geweest.”

Wethouder Rübenkamp

De bijna onzichtbare, en door de Historische Vereniging Oegstgeest als ‘erfgoed’ aangeduide Rübenkampbrug ligt over een sloot die via de vijver bij het Van Griethuysenplein uit het Bos van Wijckerslooth komt en achter de huizen van de Waldeck Pyrmontlaan naar de Terweeweg loopt. De brug is vernoemd naar Hein Rübenkamp, die tussen 1919 en 1937 wethouder van Oegstgeest was.

Van Rübenkamp is bekend dat hij zich tijdens zijn wethouderschap ook bezighield met de handel in onroerend goed. Hij richtte de Bouwgrond Exploitatie Maatschappij ‘Prins Hendrik’ op, in de periode dat de villaparken ten noorden van de De Kempenaerstraat zich ontwikkelden.

Scheuren

“Bij de overdracht van de NV Prins Hendrik zijn allerlei documenten en tekeningen te vinden van huizen en straten, maar niet van de Rübenkampbrug”, vertelt De Boer, die het archief is ingedoken. “Blijkbaar is deze duikerbrug in de jaren daarna ook niet in alle documentatie opgenomen, en is er geen onderhoud gepleegd.”

Nu blijkt dat de brug scheuren vertoont, zal daar verandering in moeten komen. “Als inwoner van Oegstgeest weet ik niet hoeveel risico we lopen, maar we moeten niet wachten tot er nog meer scheuren komen.” Tussen de regels door is duidelijk dat De Boer vreest dat als er geen budget voor renovatie zal blijken te zijn, er wellicht voor een goedkope oplossing wordt gekozen. 

“De brug is een integraal element van de tuistadwijk die het Oranjepark is. Hij moet dus behouden blijven. Hij zal gerepareerd moeten worden, en na afdamming zal ook gekeken moeten worden of er sprake is van betonrot onder de brug. We lopen nu niet van de één op de andere dag gevaar voor wat betreft instorten, maar zonder bouwtekeningen en onderhoudsgeschiedenis is het voor nieuwmand duidelijk hoe de brug weer in optimale staat kan worden gebracht.”

De Vries heeft ervoor gezorgd dat de brug nu in ieder geval is opgenomen in de ‘bruggenlijst’ van Oegstgeest.

“Maar veel is nog onduidelijk. Staat de brug op een strandwal? Is hij onderheid of staat hij op staal? Afgelopen voorjaar heeft de gemeente wel al een rapport laten maken door VolkerWessels. Dat is goed aangepakt. Dus nu doorpakken!”

Uit de krant

Uit de krant