George en Yttje van Zonneveld, samen met burgemeester Emile Jaensch. |
George en Yttje van Zonneveld, samen met burgemeester Emile Jaensch. | Foto: Willemien Timmers

George en Yttje van Zonneveld 70 jaar getrouwd

Algemeen

Een bijzondere mijlpaal voor George en Yttje van Zonneveld: 70 jaar getrouwd. Dit betekent een platina huwelijk en dat is voor heel weinig stellen weggelegd. George is 96 jaar en Yttje hoopt op 1 juli 99 te worden. Burgemeester Emile Jaensch kwam afgelopen vrijdag, 10 juni, het echtpaar verblijden met een bezoek om namens de gemeente felicitaties uit te brengen. 

Door Wim van Tuijl

George is geboren in Sassenheim en was zoon van de eigenaar van een bloembollenexportbedrijf, genaamd Van Zonneveld &Co. Yttje is geboren in Utrecht, maar na drie jaar verhuisd naar Amsterdam.

Beide echtelieden zijn ondanks de hoge leeftijd nog helder van geest en weten het verleden prima terug te halen als Emile Jaensch hen velerlei vragen stelt over hun leven. “De eerste ontmoeting was tijdens een gezellig tuinfeest met daarbij een borrel die een vriend van me had georganiseerd. Dat was in Sassenheim. We kregen een goed contact met elkaar en daarmee was de basis voor verkering gelegd. Een jaar later trouwden we”, vertelt George. Het huwelijk was op 12 juni 1952, een mooie zomerse dag, in Amsterdam; zowel voor de gemeente als in de kerk. De receptie en het diner waren in het Vondelpark paviljoen. De huwelijksreis was naar Rome. Het echtpaar ging inwonen bij de ouders van George in Sassenheim. Het grote huis was dusdanig verbouwd, dat er twee huishoudens konden wonen. Het paar kreeg twee dochters en een zoon. Inmiddels is het gezin uitgebreid met acht kleinkinderen en vier achterkleinkinderen; de vijfde is op komst.Imposante loopbaan
George ging na zijn opleiding werken bij het bedrijf van zijn vader. Op betrekkelijk jonge leeftijd werd hij directeur van het bedrijf. Het bedrijf was gespecialiseerd in de export van bloembollen, met name naar de Verenigde Staten. “Zowel in het voorjaar als in het najaar was ik zes weken van huis voor zakenreizen. Een zeer intensief leven. In 1967 vond ik het welletjes en heb het bedrijf verkocht”, geeft hij aan. Lange tijd was George, tot aan zijn pensionering, in dienst bij Ryan Instruments, een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in Temperature Recorders. “Dit is apparatuur, die nauwkeurig de temperatuur registreert binnen koelcontainers met bijvoorbeeld fruit die verscheept worden. Een juiste temperatuur bij verscheping is zeer belangrijk voor de kwaliteit van de producten tijdens transport. Ik heb voor dit bedrijf een dealersnetwerk opgezet in Europa en Zuid-Afrika”, vertelt George.

Niet stilgezeten
Yttje is maatschappelijk eveneens actief geweest. “Ik heb van 1947 tot en met 1952 gewerkt als stewardess bij de KLM. Heel leuk werk vanwege de contactuele eigenschappen van dit beroep”, vertelt ze. Ze vervolgt met het hachelijke moment dat ze mee heeft gemaakt. “Tijdens een vlucht brak brand uit in het toestel. Het lukte de piloot om te landen, waarna wij, als personeel, de passagiers zo snel mogelijk van boord hielpen. Ik verliet als laatste het vliegtuig. Gelukkig kan ik het navertellen. Het was vlak voor ons huwelijk. Het scheelde niet veel of het was niet doorgegaan”, aldus Yttje. Nadat de kinderen het huis uit waren, is Yttje dealer voor de Benelux voor Ryan Instruments geweest.

Veel gereisd
“Na mijn pensioen hebben we een motorhome gekocht in de Verenigde Staten. Daarmee reisden we twee keer per jaar twee maanden door de Verenigde Staten. Een heerlijk rijdend huis, dat ons alle vrijheid bood om in eigen tempo door Amerika te toeren”, aldus George. Dit hebben ze van 1988 tot 1994 gedaan. “Het was in die tijd heel wat rustiger op de wegen”, vult Yttje aan. Het echtpaar heeft ook andere landen bezocht. Nu is dat vanwege de fysieke gezondheid niet meer mogelijk. “Nu blijft het bij Costa Balconia”, grapt Yttje, verwijzend naar de mooie ruime balkons van het appartement.

Fantastisch uitzicht
George en Yttje wonen inmiddels 33 jaar in Oegstgeest. “We hebben acht jaar in Noordwijk in appartementencomplex Duinwijk naast hotel Huis ter Duin gewoond. We besloten te kiezen voor een ander uitzicht dan de zee en in te tekenen op het te bouwen complex aan de Reviuslaan in Oegstgeest. Hier hebben we uitzicht op bomen en de Klinkenbergerplas; een prachtige woonomgeving”, motiveert George de keuze voor verhuizing vanuit Noordwijk.

Sportief bezig
Beiden hebben getennist. Yttje zelfs tot haar 80e. Met name Yttje volgt sport actief op de televisie, zoals voetbal, hockey, tennis en schaatsen. “Naast tennis heb ik ook hockey gespeeld en geschaatst”, geeft ze aan. Voetbal is mijn favoriete sport om naar te kijken. Zeker als Ajax speelt”, onderstreept ze haar goede sportieve smaak. George vertelt vanwege zijn werk geen tijd te hebben gehad om in clubverband aan sport te doen. Wel was hij tot de uitbraak van corona actief in de sportschool.
George is nog steeds bezig te zijn op de pc. “Bijvoorbeeld om te bankieren via internet”, zegt hij. Yttje lost nog cryptogrammen op en is toch weer gaan breien.

Tevreden
De vraag van Emile of er nog wensen zijn, wordt door George en Yttje ontkennend beantwoord. “We zijn erg blij met de kinderen. Ze helpen ons met alles. Ze zorgen dat we alles in huis hebben en onze dochter, die in Oegstgeest woont, doet de boodschappen. Kortom geweldig”, zeggen ze in koor.

Op zondag 12 juni zijn alle kinderen, klein- en achterkleinkinderen geweest om in de flat het platina huwelijk te vieren.

Uit de krant

Uit de krant