Het mortuariumgebouw aan de Kasteellaan is afgelopen week uitgebrand. Ook in november 2021 woedde er een brand in het huisje, dat toen anti-kraak werd bewoond. | Foto Willemien Timmers
Het mortuariumgebouw aan de Kasteellaan is afgelopen week uitgebrand. Ook in november 2021 woedde er een brand in het huisje, dat toen anti-kraak werd bewoond. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Brand in mortuarium-gebouw Rivierduinen

Algemeen

Op woensdagmorgen 9 februari heeft er opnieuw een brand gewoed in het (onbewoonde) Mortuariumgebouw op het voormalige GGZ-terrein.

Het toeval wil dat het huisje juist drie weken geleden op de gemeentelijke monumentenlijst is gezet. Toen werden vijf gebouwen met cultuurhistorische waarde op het Endegeest-terrein, als monument aangewezen.

Het Mortuariumgebouw werd begin twintigste eeuw gebouwd speciaal voor het toenmalige ’instituut voor krankzinnigen’. Dat maakt het van belang voor de historie van Oegstgeest en de geestelijke gezondheidszorg in Nederland.

De brandweer gaat vooralsnog uit van kortsluiting in het leegstaande pand, net als bij de eerdere brand in november van 2021. Toch roept de politie inwoners van Oegstgeest op om zich te melden via 0900-8844 als ze iets verdachts gezien hebben.

Uit de krant

Uit de krant