Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Moos is de eerste nieuwe Oegstgeestenaar van 2022. </p>

Moos is de eerste nieuwe Oegstgeestenaar van 2022.

(Foto: Willemien Timmers)

Moos Vlug eerste Oegstgeester baby van 2022

Op donderdag 6 januari werd in alle vroegte de eerste Oegstgeester baby van 2022 geboren: Moos Perre Vlug. Kerngezond kwam hij, een week na de uitgerekende datum, thuis aan de Floris Versterlaan ter wereld. Letterlijk èn figuurlijk in een warm bad.

Door Willemien Timmers

Moeder Rosa Pauwels (30) en vader Emiel Vlug (34) wilden graag dat Moos thuis geboren zou worden. Niet omdat hij dan voor altijd ‘Oegstgeest’ in zijn paspoort heeft staan, maar om tijdens het geboorteproces in een eigen ‘bubbel’ te kunnen zijn en de sfeer helemaal zelf te bepalen. Omdat alles voorspoedig verliep, kon deze wens uitkomen. Een geboortebad werd op woensdagavond opgezet, en na een voorspoedig verloop kwam Moos om 4.23 in alle rust ter wereld. 

“Het was een bevalling volgens het boekje”, vertelt verloskundige Daniëlle de Vries van Verloskundigenpraktijk Oegstgeest. “Vrouwen die in bad bevallen ervaren door het warme water een natuurlijke manier van pijnstilling. Het heeft iets magisch omdat je samen het hele bevallingsproces bewuster meemaakt.”

Rosa geniet van haar kleine ventje. “Of hij al wat van zijn karakter laat zien? Het is op dit moment in ieder geval een tevreden kindje.” Grote zus Pippa (ruim 2) is erg blij met haar kleine broertje, en zou hem het liefst de hele dag zelf vasthouden en verzorgen. 

De trotse ouders zijn geen onbekenden in Oegstgeest. Het stel ontmoette elkaar toen ze allebei werkzaam waren op Jenaplanschool de Kring. Rosa werkt hier nog; bij de kleutergroep het Vissenrif. Emiel is inmiddels docent op de pabo van Hogeschool Leiden. 

Met een stuk verse appeltaart van oma Pauwels-de Groot werd afgelopen maandag burgemeester Emile Jaensch ontvangen. Hij bracht felicitaties en een origineel ­Oegstgeest-rompertje mee. Dorpsmarketing Oegstgeest had een ‘Terug-naar-Oegstgeest’-slab en een ­Oegstgeest-puzzel af laten geven. Toen ook nog grote broer Ramses (7) uit school kwam, was de feestvreugde compleet. 

Rosa en Moos sloegen vanuit een behaaglijk hoekje op de bank de gezelligheid gade. “Ik vind het heel mooi dat Daniëlle bij deze geboorte was”, wilde de kersverse moeder nog even laten weten. “Ook mijn eerste bevalling van Pippa heeft zij begeleid. Het voelde heel vertrouwd!”

Verloskundige Daniëlle zou duidelijk geen ander vak liever uitoefenen. “Ik heb de mooiste baan van de wereld. Vorig jaar hebben wij 73 thuisbevallingen begeleid. Dat is 44 procent. Hopelijk blijft thuis bevallen ook onder dit nieuwe kabinet mogelijk. Inmiddels is er zelfs een petitie gestart, noodalarmgeboortezorg.nl, om de keuzevrijheid van zwangeren te behouden.”

Meer berichten