Logo oegstgeestercourant.nl
<p>De reis van de eik ging afgelopen donderdag ook langs kasteel Oud Poelgeest, |&nbsp;</p>

De reis van de eik ging afgelopen donderdag ook langs kasteel Oud Poelgeest, | 

(Foto: Willemien Timmers)

Boomstam voor boeier weer stukje verder over trekvaart

Vervolg circulair transport van Huis te Manpad naar de Heesterboom

Afgelopen donderdag, 6 januari, voer een schuit met daarop een 150 jaar oude eik met stralend weer van de scheepstimmerwerf in de Klaas Hennepoelpolder naar houtzaagmolen De Heesterboom in Leiden.

Eind vorig jaar is de eik op de historische buitenplaats Huis te Manpad met een handzaag geveld en met een mallejan met paarden naar de Trekvaart gebracht. Vervolgens ging de reis per schuit, deels met handkracht en deels jagend met paard, via de Leidsevaart / Haarlemmertrekvaart naar de scheepstimmerwerf. Er wordt een film gemaakt ‘Van boom tot Boeijer’, waarin de eik de hoofdrol speelt. Na 150 jaar was de oude eikenlaan op Huis te Manpad op z’n end. De resterende oude bomen zijn geveld en nieuwe eiken geplant. 150 jaar hebben de eiken CO2 omgezet in zuurstof en eikenhout. Hoe mooi is het nu om zo’n eikenstam respectvol te verwerken tot een bouwwerk zoals een schip. De eik krijgt een tweede leven, de CO2 blijft gebufferd en de jonge eiken gaan weer CO2 vastleggen voor volgende generaties. Dat is pas echt circulair. 

De reis van de eik ging afgelopen donderdag verder van de scheepstimmerwerf via de Haarlemmertrekvaart, onder de mooie Kwaakbrug, waarvoor nu hoop op een respectvolle restauratie gloort, langs kasteel Oud Poelgeest, de Kikkermolen, houtzaagmolen De Herder, bomend over de Leidse Rijnsburger- en Morssingel en het Galgenwater naar houtzaagmolen de Heesterboom. Het was spannend of de lading onder de Morspoortbrug door zou passen. Gelukkig waren er hulptroepen om aan boord te klimmen zodat de schuit nog net de benodigde twee centimeter dieper kwam te liggen en gladjes onder de brug door kon. Even na twaalven draaide de spoorbrug open. De Heesterboom was al met vier volle zeilen ingespannen en het balkengatgeopend. Met een spectaculaire plons rolde de stam in het balkengat, in afwachting van een dag met stevige wind om de eik te zagen. Moe maar opgelucht keerden de ploeg van een mooie dag huiswaarts.

Dit project is een initiatief van stichting Huis te Manpad en wordt mogelijk gemaakt door de Erfgoedlijn Trekvaarten van de Provincie Zuid-Holland en de Subsidieregeling kleinschalige activiteiten circulaire economie van de Provincie Noord-Holland.

Meer berichten