Logo oegstgeestercourant.nl
Foto:

Kansen door beroepsoverstappen voor langdurig werkzoekenden in Holland Rijnland

In Holland Rijnland daalde het aantal WW-uitkeringen in november voor de 10e maand op rij. Tegelijkertijd groeide het aantal vacatures. Hierdoor steeg de spanning op de regionale arbeidsmarkt in het 3e kwartaal tot recordhoogte. De enorme krapte schept kansen, maar niet iedere werkzoekende profiteert. Met name langdurig werkzoekenden kunnen moeite hebben om weer aan de slag te komen. Zij kunnen hun kans op werk vaak flink vergroten door breder te zoeken. Een nieuwe versie van UWV’s notitie Overstapberoepen en het onlangs geüpdatet dashboard Skills en beroepen helpt hen hierbij.

Eind november 2021 verstrekte UWV in Holland Rijnland 5.282 WW-uitkeringen. Dat waren er 246 minder dan een maand eerder, een afname van 4,5% die iets onder het landelijk gemiddelde van 5% uitkwam. De grootste bijdrage aan de regionale WW-daling ten opzichte van vorige maand kwam van commerciële beroepen (-44 WW-uitkeringen). In vergelijking met november 2020 daalde het aantal WW-uitkeringen regionaal gezien met 2.451, oftewel 31,7%. Dit dalingspercentage was ongeveer gelijk aan het Nederlands gemiddelde (-31,5%). Op jaarbasis droegen in Holland Rijnland bedrijfseconomische & administratieve beroepen veruit het meest bij aan de afname (-542 WW-uitkeringen). Het regionale WW-percentage, oftewel het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, daalde in november 2021 tot 1,8%. Dit percentage blijft daarmee onder het landelijk en provinciaal gemiddelde van 2%.

Recordkrapte, maar niet iedere werkzoekende profiteert

Het aantal WW-uitkeringen daalt nu al 10 maanden op rij. Tegelijkertijd is het aantal openstaande vacatures sinds begin 2021 sterk gestegen. De spanning op de arbeidsmarkt bereikte hierdoor in het 3e kwartaal een nieuwe recordhoogte. Volgens de spanningsindicator van UWV beweegt deze zich landelijk en regionaal zelfs in de richting van een ‘zeer krappe’ arbeidsmarkt. Door de enorme krapte was het in Holland Rijnland in het voorbije kwartaal voor tenminste 83% van alle beroepsgroepen lastig om personeel te vinden. Binnen deze ‘krappe’ en ‘zeer krappe’ beroepsgroepen stonden de meeste vacatures open voor transportplanners & logistiek medewerkers, laders, lossers & vakkenvullers, machinemonteurs, elektriciens & elektronicamonteurs, hulpkrachten bouw & industrie en vrachtwagenchauffeurs.

De ongekende krapte leidt tot kansen voor werkzoekenden, maar niet iedereen profiteert. Een nadere blik op de cijfers leert dat 1.342 van de 5.282 in Holland Rijnland verstrekte WW-uitkeringen al meer dan 12 maanden loopt. Dit aantal is ondanks de aantrekkende arbeidsmarkt sinds november 2020 met 12% gegroeid, terwijl het aantal WW-uitkeringen met een verstreken duur van minder dan 6 maanden ondertussen met 48% kromp. Personen die recent het werk verloren lijken dus over het algemeen gemakkelijker weer aan de slag te komen dan werkzoekenden die al langer WW ontvangen.

Nog veel WW’ers op zoek naar werk in minst kansrijke beroepen

Tussen WW’ers met een verstreken uitkeringsduur van meer dan 12 maanden bevinden zich veel werkzoekenden die zich richten op beroepen met minder goede baankansen. Sommige van deze beroepen bieden al jaren een beperkt perspectief. Bijvoorbeeld omdat er werk verdwijnt door digitalisering, zoals bij secretariële medewerkers, receptionisten en grafisch vormgevers. Daarnaast zijn sommige functies al lange tijd erg populair onder scholieren, studenten en werkzoekenden, waardoor er (te) veel concurrentie is voor vacatures. Dit geldt bijvoorbeeld voor dierenverzorger, activiteitenbegeleider en maatschappelijk werker. Tot slot bestaan er ook beroepen waarin als gevolg van coronamaatregelen tijdelijk minder werk is, zoals touringcarchauffeur of steward luchtvaart. Voor sommige functies, zoals reisadviseurs & reisbureaumedewerkers, komen al deze factoren samen. Het WW-bestand van Holland Rijnland bevat vooral veel werkzoekende ondersteunende secretariële medewerkers en receptionisten & telefonisten.

Met overstapberoepen en skillsdashboard breder zoeken naar werk

Voor werkzoekenden met beroepen zoals die in bovenstaande tabel kan een beroepsoverstap uitkomst bieden. Vaak kunnen vaardigheden die zijn opgedaan in het oude beroep ook toegepast worden in andere, meer kansrijke functies. Om werkzoekenden bij dit soort transities te begeleiden publiceert UWV periodiek een overzicht met overstapberoepen. De nieuwe editie bevat voorbeelden van mogelijke beroepsoverstappen voor 19 beroepen waarin het op dit moment lastig kan zijn om werk te vinden. Zo loont het voor WW’ers op zoek naar ondersteunend secretarieel werk de moeite om ook te kijken naar vacatures voor medewerker klantcontact, commercieel medewerker binnendienst en logistiek & voorraadmedewerker. UWV’s dashboard skills en beroepen helpt werkzoekenden eveneens hun horizon te verbreden. Dit dashboard laat zien welke skills van minder kansrijke beroepen overlappen met skills van kansrijke(r) beroepen. Na een recente update herbergt dit dashboard nu in totaal 91 beroepen.

Meer berichten