Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Ook de Sint kan volop duurzaam boodschappen doen bij de SOEK. | Foto PR</p>

Ook de Sint kan volop duurzaam boodschappen doen bij de SOEK. | Foto PR

(Foto: )

SOEK Oegstgeest kijkt uit naar de feestmaand

Maria Smits, de voorzitter van de Stichting Oegstgeester Kringloop (SOEK), kijkt samen met haar grote team vrijwilligers uit naar de komende feestmaand. “We hebben de kringloopwinkel feestelijk ingericht en een grote kerstafdeling gemaakt. Ook hebben we veel mooi speelgoed binnengekregen dat wacht op een nieuw plekje.”

De SOEK draait sinds de oprichting in 2014 erg goed. “Je ziet dat het enthousiasme voor kringloopwinkels toeneemt. Sinds kort is er in Oegstgeest nóg een kringloop, in het oude pand van garage Kamsteeg, gekomen. Dat komt de duurzaamheid ten goede. De SOEK staat geheel los van deze nieuwkomer. Wij werken geheel zonder winstoogmerk, en doneren ieder jaar onze winst aan lokale goede doelen. Daarnaast zijn we een plek waar veel vrijwilligers hun ziel en zaligheid in stoppen en sociale contacten opdoen. Ons team bestaat uit maar liefst 53 mensen!” vertelt Maria enthousiast. 

Huisvesting

Het schuurt echter wel een beetje, dat er een andere winkel is gekomen op de plek waar de SOEK ruim twee jaar geleden naar heeft geïnformeerd. “Er is ons toen duidelijk te kennen gegeven dat de makelaar het gebouw niet wilde verhuren aan een kringloopwinkel. Dat hun mening hierover het afgelopen jaar is gewijzigd, hadden wij graag geweten, maar het liep anders.”

De SOEK huist nog immer ‘anti-kraak’ in een gebouw achter de oude Julianaschool aan de Endegeesterstraatweg. “Over een paar jaar moeten we daar weg, en we zijn nog steeds op zoek naar een nieuw onderkomen.” Heimelijk droomt de voorzitter van een geheel nieuw concept in een nieuw, duurzaam gebouw. “Hoe mooi zou het zijn als we een soort kringloop-flagshipstore zouden worden? Een plek waar naast een winkel met hoogwaardige tweedehands goederen ook een repairshop te vinden is. Waar dan weer leerlingen van de Kannerschool stagelopen. Met daarbij een theehuis gerund door de mensen van Jottem bijvoorbeeld. Zo kan ik nog wel even dromen. Hoe mooi zou dat zijn voor Oegstgeest? Een heel nieuw duurzaam en sociaal concept!”

Maria benadrukt nogmaals dat bij de SOEK niemand betaald wordt. “We doen het als team echt met zijn allen. De één stylet, de ander zoekt uit en weer iemand anders staat het liefst achter de kassa. Overigens kunnen we altijd nieuwe vrijwilligers met oog voor gezelligheid en kwaliteit gebruiken. Zo hebben we nu op korte termijn iemand nodig die op onze bus wil rijden om spullen op te halen en weg te brengen.”

Wie mooie kleding, huishoudelijke artikelen en klein meubilair over heeft, kan bellen of dat melden via www.kringloopoegstgeest.nl. Vrijwilligers van de SOEK komen de spullen dan halen. 

“Overigens zorgen wij dat alles een goed plaatsje krijgt. Wat niet in onze winkel past, gaat naar een depot in Weesp, waar sociale instanties en hulporganisaties er hun voordeel mee kunnen doen. Overtollige kleding doneren we aan een goed doel.”

De SOEK wil een hoogwaardige kringloopwinkel zijn, benadrukt Maria. “Ik hoop dat wij een mooie bijdrage kunnen leveren de duurzaamheid van onze maatschappij en de circulaire economie. Kom daarom je decemberaankopen doen bij de SOEK!” (Willemien Timmers)

Stichting Oegstgeester Kringloop (SOEK),

Endegeesterstraatweg 1a

06 - 57 74 51 28

soekoegstgeest@gmail.com

www.kringloopoegstgeest.nl

Meer berichten