Ariette van Hespen schenkt koffie in in de huiskamer van Lumen in het Dorpscentrum. | Foto Wim van Tuijl
Ariette van Hespen schenkt koffie in in de huiskamer van Lumen in het Dorpscentrum. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

Lumen biedt huiselijke sfeer in Dorpscentrum

Algemeen

De Stichting Lumen Holland Rijnland is sinds twee jaar in Oegstgeest actief. Op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag is er gelegenheid om van 13.00 tot 16.00 uur binnen te lopen om een kopje koffie/thee te drinken, een praatje te maken of een spelletje te doen. Biljarten is ook mogelijk. Reden om kennis te maken met deze instelling die gebruik maakt van het Dorpscentrum. Ik sprak Ariëtte van Hespen, coördinatrice van dit inloophuis.

Door Wim van Tuijl

“Lumen beschikt al ruim 35 jaar over een Inloophuis in Leiden voor mensen met psychische en/of psychosociale problemen. De Inloophuizen zijn overigens slechts één van de vele activiteiten van Lumen. We zijn nu bijna twee jaar actief in Oegstgeest. Dit initiatief is overgenomen van Rivierduinen. Vroeger was er op het terrein van Rivierduinen een theehuis. Toen het theehuis gesloten werd, verplaatste Rivierduinen de ‘huiskamer’ naar het Dorpscentrum. Daar nam Lumen het stokje na enkele jaren over”, vertelt Ariëtte. Dus kwam, naast de vestiging in Leiden, ook in Oegstgeest een locatie. Ze geeft aan dat er zeker behoefte aan een dergelijke voorziening is. “Meestal zijn er ongeveer vijftien bezoekers, die graag een praatje maken onder genot van een kop koffie of thee en eventueel een spelletje komen doen. Inloophuizen geven structuur aan de dagen van bezoekers. Insteek is dat we een huiskamer zijn, een veilige plek waar de bezoekers zichzelf kunnen zijn en hun verhaal kwijt kunnen, zonder vooroordelen. Ons doel is ontmoeten, gezelligheid en een steuntje in de rug, maar we zijn geen zorgverleners”, benadrukt ze.
Ariëtte doet het niet alleen. “Er zijn acht vrijwilligers, waarvan drie studenten die Toegepaste Psychologie studeren. Het is een team dat betrokken is en gedreven om iets te betekenen voor de bezoekers. Lumen probeert bij al haar activiteiten ervaringsdeskundigen in te zetten. Dus ook bij de Inloophuizen draaien ze mee als vrijwilliger.”
“Ondanks de lockdown door de corona kunnen we openblijven zolang iedereen zich aan de regels houdt en er niet te veel bezoekers tegelijk aanwezig zijn. Bij de ingang van het Dorpscentrum moet iedereen de handen ontsmetten en een kaart invullen. Ook is het dragen van mondkapjes verplicht. Wel is de vrijdagmiddag geschrapt. Zoals gezegd, juist onze gasten hebben behoefte aan een luisterend oor, een praatje en structuur in hun leven. We geven daarmee ook invulling aan het project van de gemeente Oegstgeest: ‘Samen tegen Eenzaamheid’”, omkleedt Ariëtte het belang van openhouden van de huiskamer. Vandaar de keuze om de huiskamer in Oegstgeest, alsmede die in Leiden open te houden. Op voorwaarde dat de coronamaatregelen worden nageleefd is voor die activiteit toestemming. De ruimte is groot genoeg om de bezoekers op verantwoorde wijze afstand van elkaar te laten houden.”


“Het is een gezellige ontmoetingsplek”, verwoordt een bezoekster. “Met of zonder sneeuw”, grapt ze; juist op een dag dat er sneeuw ligt. “Hier kun je gezellige dingen doen, zoals spelletjes en bovendien is het fijn dat er ruimte is voor gesprekken.”
André: “Jammer dat besloten werd het theehuis op het terrein van Rivierduinen te sluiten”, mijmert hij. “Ik ben daar jarenlang vrijwilliger geweest. Ook op andere gebieden heb ik vrijwilligerswerk gedaan”. Als diepgelovig persoon zegt hij God dankbaar te zijn dat hij dit heeft mogen doen. Hij is blij dat Lumen de huiskamer van Rivierduinen heeft overgenomen.
Arno: “Fijn dat de huiskamer er is. Hier hoef je jezelf niet als patiënt te zien. Ik voel me hier thuis en welkom. Natuurlijk geldt voor iedereen: het is geven en nemen. Jammer dat het theehuis dichtging, maar fijn dat ik en anderen nu hier terecht kunnen”, besluit hij.

Uit de krant

Uit de krant