Vuile luiers gaan vanaf begin volgend jaar niet meer in de grijze bak in Leiderdorp.
Vuile luiers gaan vanaf begin volgend jaar niet meer in de grijze bak in Leiderdorp. Foto: Jantine Loef

Leiderdorp krijgt toch gescheiden inzameling luiers

Algemeen

LEIDERDORP - De gemeente Leiderdorp gaat toch een aparte inzameling voor luiers opzetten. De voorbereidingen zijn gestart, de gescheiden inzameling van vieze luiers moet in januari 2021 starten.

Dat blijkt uit de antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van GroenLinks fractievoorzitter Bob Vastenhoud. Verrassend, want Vastenhoud was juist in de pen geklommen omdat het college op 19 juni meldde dat er voorlopig geen luierinzamelingssysteem zou komen.

De voltallige gemeenteraad riep het college in december 2019 op om een lokaal luierinzamelingssysteem op te zetten zodra er verwerkingscapaciteit voor de Leiderdorpse luiers was bij recyclingsinstallaties. In haar brief van 19 juni schreef het college dat die verwerkingscapaciteit er nog niet is en dat bovendien de 27.500 euro per jaar die een inzamelingsysteem kost, te duur zou zijn in deze zware economische tijden. Kortom: het college was nog niet van plan om een luierinzameling op te starten.

Vastenhoud vond dat het college niet zomaar een unaniem verzoek van de raad naast zich neer kon leggen en kwam eind augustus met kritische vragen. Ook werd de kwestie geagendeerd voor het Politiek Forum van 14 september.

Maar uiteindelijk hoefde dit punt maandagavond nauwelijks besproken te worden. Want, zo bleek uit de antwoorden op de vragen van de GroenLinks voorman, de gewenste luierinzamling komt er toch. In de brief van 19 juni werd gesproken van uitstel, niet van afstel, zo schrijven B en W. Deze maand werd bekend dat de luierrecyclinginstallatie in Nijmegen vanaf januari de Leiderdorpse luiers kan verwerken. Het is de bedoeling dat luierinzamelingssysteem in de gemeente dan op poten staat.

Naar verwachting kan in Leiderdorp jaarlijks 16.000 kilo aan vieze luiers worden ingezameld. Het zou betekenen dat de gemiddelde hoeveelheid restafval per Leiderdorper, nu nog ruim 200 kilo per jaar, met 10 procent vermindert. Dat is ook hard nodig, want het streven was dat eind dit jaar niet meer dan 100 kilo restafval per inwoner in de grijze bak zou verdwijnen.

Uit de krant

Uit de krant