Logo oegstgeestercourant.nl
Jan Halin, Saskia Baatenburg de Jong en Lineke Hofdijk promoten de dwaaltochten door ons dorp. |
Jan Halin, Saskia Baatenburg de Jong en Lineke Hofdijk promoten de dwaaltochten door ons dorp. | (Foto: Willemien Timmers)

Geen Open Monumenten Weekend - ‘Wèl heerlijk dwalen door Oegstgeest'

Komend weekend zou Oegstgeest in het teken staan van het Open Monumenten en Osger Weekend. Helaas is het hele programma vanwege de maatregelen die nodig zijn om verspreiding van het corona-virus te voorkomen, vervallen. Als alternatief hebben Saskia Baatenburg de Jong, Jan Halin en Lineke Hofdijk een heerlijk dwaaltochten-boekje samengesteld, zodat iedereen op zijn eigen moment en in zijn eigen tempo lekker door Oegstgeest kan wandelen langs erfgoed, natuur en kunst.

Door Willemien Timmers

Het drietal, dat deel uitmaakt van het grotere bestuur van de stichting Osger Support, is blij dat ze toch alle Oegstgeestenaren op een ‘bijzondere, speelse en actieve manier’ kan laten genieten van al het moois dat ons dorp te bieden heeft. “De elf inspirerende dwaaltochten dagen u uit om het thema van 2020: ‘Leermo(nu)ment’ in ons dorp zelf in te vullen”, staat er in het mooi vormgegeven boekje te lezen. De dwaaltochten zijn voor een deel gebaseerd op de eerder door het Milieu-educatiecentrum Oegstgeest samengestelde ‘Ommetjes’.

De commissie moedigt mensen aan om de wandelschoenen aan te trekken, en ergens in de komende weken of maanden een of meerdere dwaaltochten te plannen om zo steeds meer van Oegstgeest te leren.

“Het draait dit jaar niet om één weekend, maar je kunt nu alle dagen op pad”, legt voorzitter Lineke Hofdijk uit. “En al dwalend leer je heel veel.”

“Ook op je mobiel kun je de wandeltochten downloaden”, vult Saskia Baatenburg de Jong haar aan. “En als je dan meer informatie wilt, is die op onze website te vinden.”

Jan Halin geeft aan dat de wandeltochten ook heel leuk zijn voor mensen die nog niet zo lang in Oegstgeest wonen. “Ik ben zelf heel enthousiast geraakt over de wijk Nieuw-Rhijngeest. Erg leuk om daar – met toelichting – doorheen te wandelen!”

De wandelingen zijn binnen een uur te lopen. “Of zo lang als je er over wilt doen”, merkt Saskia lachend op. “En het leuke is dat er ook specifiek gewezen wordt op kunst in de buitenruimte en de uitleg daarbij. Zo ga je anders naar je omgeving kijken.”

“Je gaat Oegstgeest door de tochten echt herontdekken”, vult Jan haar aan. “Het boekje, dat overal in Oegstgeest gratis af te halen is, is eigenlijk het visitekaartje van het dorp.”

Scholen van vroeger

Bijzonder om hier uit te lichten is de wandel-/fietsdwaaltocht langs ‘Scholen van Vroeger’ die door de Vereniging Oud-Oegstgeest is gemaakt. Sommige scholen zijn verdwenen of kregen een andere plek in ons dorp.

De scholentocht voert vanaf de Julianaschool, naar de Gevers-Deutz kleuterschool. Tegenover deze school aan de Deutzstraat (Schoolstraat) lag de eerste gemeenteschool aan het toenmalige St. Janshof. Aan de rotonde bij de Leidse Buurt staat de tweede Gemeenteschool uit 1879. Naast de Katholieke kerk aan de Rhijngeesterstraatweg ligt de Willibrordschool. Erachter stond ooit de Mariaschool voor meisjes. Verderop op de Rhijngeesterstraatweg in Klein Curium is in 1850 de Naai- en Bewaarschool Duinzigt opgericht. De allereerste school van Oegstgeest was gevestigd in de Pastorije van de Groene Kerk, Groenhoevelaan 41. In de Rehobothkerk aan de Lijtweg 1 was ooit de kleuterschool De Sprinkhaan. Aan de Terweeweg 106 staat de derde openbare school van Oegstgeest, de Terweeschool. Geversstraat 46 en 48 waren de panden van de Montessorischool waar Ramses Shaffy in 1940 voor het eerst naar school ging. En aan de Leidsestraatweg 11 stond de Hervormde Zendingsschool.

www.osger.nl

Meer berichten