Brandweer herdenkt omgekomen collega’s met ceremonie in Irispark | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Twee brandweerspuiten vormden een ereboog van water. |
Twee brandweerspuiten vormden een ereboog van water. | (Foto: Dick Neuman)

Brandweer herdenkt omgekomen collega’s met ceremonie in Irispark

Op zaterdag 20 juni herdacht Brandweer Hollands Midden, samen met alle andere brandweerkorpsen in het land, de brandweerlieden die sinds 5 mei 1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun vak.

Twee brandweerspuiten vormden een ereboog van water. Voor de tweede maal werd een dergelijke ceremonie in Oegstgeest gehouden. Vorige jaar, bij de viering van 300 jaar Oegstgeester brandweer, vond de herdenking voor het eerst plaats.

Soms gaat het bestrijden van een ramp mis, en betalen brandweermensen de hoogste prijs. Iedere derde zaterdag in juni staat men tijdens de nationale brandweerherdenking stil bij de moed en daadkracht van de brandweercollega’s die zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun vak.

Bij het water-ereteken ontmoetten twee waterstralen elkaar in het midden op tien meter hoogte. Ze vormden een ereboog die precies een minuut duurde. De ceremonie maakte pijnlijk duidelijk dat het beroep van brandweerman en -vrouw niet zonder risico’s is.

Arnhem

Sinds 2012 staat in Schaarsbergen het Nationaal Brandweermonument. Bij dit brandweermonument in Arnhem deelde men afgelopen zaterdag de verhalen van omgekomen brandweercollega’s en weerklonken 97 namen van degenen die hun gezinnen, kinderen, ouders, vrienden en collega’s achterlieten. 97 waargebeurde verhalen, die allemaal anders zijn maar worden verbonden door het feit dat deze brandweermensen met hun leven de hoogste prijs hebben betaald voor het bewaken van onze veiligheid.

De jaarlijkse herdenking biedt nabestaanden en (oud-)brandweermensen de mogelijkheid om samen de pijn van het verlies te delen en dit te verwerken.

Oegstgeest

Door de huidige corona-maatregelen moest de brandweer de herdenking dit jaar anders vormgeven dan het plan was. “We moesten letterlijk afstand van elkaar nemen. Maar het herdenken van omgekomen brandweermensen is belangrijk. Daarom was er dit jaar een korte ceremonie zonder speciale genodigden”, aldus een woordvoerder.

Bij de jaarlijkse herdenking wordt door het hele land het ereteken uitgevoerd. Dit jaar werd dit namens Brandweer Hollands Midden opnieuw uitgevoerd door manschappen van kazerne Oegstgeest.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>