Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Picasa

Lekker lezen, tips van de bieb voor de Nationale Voorleesdagen!

Bieb • Januari staat in het teken van de Nationale Voorleesdagen. Er wordt natuurlijk voorgelezen en er zijn workshops in de bibliotheek voor kinderen van 2 tot 6 jaar. De leestips van collectiespecialist Dorine Meijer gaan over boeken die – interactief – voorgelezen kunnen worden aan jonge kinderen. En voor wie graag meer wil weten over hoe je dat doet, volgt er een inspirerend boek met praktische voorbeelden. Lekker (voor)lezen dus!

Cedric Ramalier en Vincent BurgeauHet boek is verliefd

Het boek is somber. Wat is er aan de hand? Het boek is verliefd. Maar op wie? Dat durft het niet te vertellen. Toch kom je er al(voor)lezend achter op wie het boek verliefd is. Dit hard-kartonnen boek is eenvoudig vormgegeven en nodigt uit om interactief voor te lezen. De jonge luisteraar wordt aangemoedigd iets te doen en daar 'reageert' het boek op. Het blijkt wel dat boeken lezers nodig hebben. Geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 2 jaar.

Carolina Rabei: Het boek zonder verhaal

Dusty is een bibliotheekboek, dat heel graag gelezen wil worden. Maar hij is nog nooit geleend... De andere boeken in de bibliotheek vertellen wat hen is overkomen tijdens het uitlenen en zij helpen Dusty om gezien te worden. Dat lukt. Hij wordt gelezen door een klein jongetje en daarna nog door allerlei andere kinderen. Op de kleurrijke illustraties van dit leuke prentenboek is veel te zien. Een mooie ode aan de magie van lezen. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Dita Breebaart, e.a.: Interactief voorlezen met baby's, dreumesen, peuters en kleuters

Interactief voorlezen gaat een stapje verder dan 'gewoon' voorlezen. Dat komt vooral door de voorbereiding, de nadruk op begrip van inhoud en verhaal, en door aanvullende activiteiten. Dit boek geeft op een toegankelijke manier inzicht in de vier stappen van interactief voorlezen. Daarnaast komen verschillende uitgewerkte voorbeelden voor diverse leeftijdsgroepen aan bod. Het boek biedt inspiratie om met interactief voorlezen aan de slag te gaan en meer verdieping en voldoening te halen uit voorlezen aan (heel) jonge kinderen.

Extra leestip van Elvira Vis, projectleider van de VoorleesExpress

Magnus Weightman, tekst in samenwerking met Esther van der Werf: Welkom thuis, bever!

Welkom thuis, bever! vertelt het verhaal van Bever die op pad gaat en de weg naar huis kwijtraakt. Akita de hond neemt hem mee in haar luchtballon om vanuit de lucht naar het huis van Bever te zoeken. De prachtige illustraties van dit verhaal nemen je mee langs verschillende landschappen en jaargetijden en geven inkijk in de architectuur van dierenwoningen. Iedere keer ontdek je samen weer nieuwe dingen. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Meer berichten