Sportakkoord samen getekend | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Alle verenigingen tekenden het sportakkoord. | Foto's Willemien Timmers
Alle verenigingen tekenden het sportakkoord. | Foto's Willemien Timmers

Sportakkoord samen getekend

Afgelopen maandag, 28 oktober, waren zo goed als alle sportverenigingen van Oegstgeest aanwezig in de kantine van Sporthal De Cuyl om gezamenlijk het Oegstgeester Sportakkoord te tekenen. In dit akkoord hebben gemeente en verenigingen de kaders voor de komende vijf jaar vastgelegd.

Het was een historisch moment, omdat de eerste gesprekken over dit akkoord al dateren van eind 2013. "Het ligt er goed bij", sprak wethouder Jan Nieuwenhuis voorafgaand aan de ondertekening. "Het is goed dat ook de financiële verhoudingen nu zijn vastgelegd. Wel onder voorbehoud van goedkeuring van de gemeenteraad." Nieuwenhuis sprak zijn dank uit naar de verschillende partners aan de onderhandelingstafel en was blij dat er niet namens, maar door de verenigingen zelf getekend ging worden."

Oegstgeest is overigens volgens het RIVM de sportiefste gemeente van Zuid Holland (2014) en staat nationaal op nummer acht.

Sven de Ruijter, voorzitter van korfbalvereniging Fiks en voorzitter van de Oegstgeester Sport Federatie, zag dat er diverse raadsleden in de zaal aanwezig waren en drukte hen op het hart toch vooral in te stemmen met het sportakkoord. "Treedt nu naar voren óf wees het eens met het akkoord."

De Ruijter nam de toehoorders mee in de lange weg die voorafging aan de totstandkoming van het akkoord. "Soms was het spannend, en soms teleurstellend." De sportbestuurder steekt veel van zijn tijd vrijwillig in zijn club en de samenwerking met anderen. "Er wordt door jongeren heel veel gesport in Oegstgeest. Velen van hen komen vroeg, spelen een wedstrijd, kijken nog bij het eerste en blijven dan de hele dag op de club hangen. Daar doen we het voor."

Hij is blij dat er met het Oegstgeester Sportakkoord maatwerk is geleverd voor elke club, en dat het recht doet aan de diversiteit van de verschillende verenigingen en organisaties. Het meest tevreden zijn hij en zijn mede-sportbestuurders met de halvering van de 'retributiekosten voor opstallen'. Het oorspronkelijke voorstel was om voor sportkantines ('maatschappelijk vastgoed') 6% rendement van 205 euro per vierkante meter te rekenen. In het huidige akkoord is dat teruggebracht naar 6,15 euro per vierkante meter. Voor sportvelden en sportruimtes geldt een retributie van één euro per jaar per sportvereniging.

"Zorg dat de rijkdom aan sport in Oegstgeest blijft", sloot de Ruijter af. "En laat het geen glijbaan naar beneden worden."

Overigens gaan de clubs ook meer kosten maken voor het beheer en onderhoud van hun complex. Wordt dat nu nog samen met de gemeente gedaan, over acht jaar moeten de verenigingen dit helemaal zelf verzorgen. De gemeente tekent hierbij aan dit geen verkapte bezuinigingsmaatregel wordt.

Het sportakkoord voorziet überhaupt in een meer zelfstandige rol van sportverenigingen. Wethouder Jan Nieuwenhuis: "Wij vragen van de verenigingen meer inzet op het gebied van preventie en andere zaken van maatschappelijk belang. De gemeente vertrouwt erop dat verenigingen zich, naast gezond en gezellig sporten en bewegen, wat meer richten op zorg voor elkaar, tolerantie en opvoeding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een actief anti-rookbeleid of aan een beweegaanbod voor sporters met een beperking."

Diverse raadsleden merken hierbij wel op dat de gemeente wat deze maatschappelijk zaken betreft niet te veel 'over de schutting' moet gooien bij de sportclubs, en hen zo eventueel op kosten jaagt.  (WT)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>