Relatief hoge toeristenbelasting in Oegstgeest | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Koetshuis Hotel Oud-Poelgeest. | Archieffoto Willemien Timmers
Koetshuis Hotel Oud-Poelgeest. | Archieffoto Willemien Timmers

Relatief hoge toeristenbelasting in Oegstgeest

Toeristen die een nachtje verblijven in een hotel in de gemeente Oegstgeest betalen een relatief hoge toeristenbelasting bovenop de kamerprijs. Voor een gemiddelde hotelovernachting berekent de gemeente een belasting van €2,50. Dit blijkt uit onderzoek van reisaanbieder Vakanty.nl dat de gegevens van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden) analyseerde.

De logiesbelasting in Oegstgeest van €2,50 is fors hoger dan de gemiddelde toeristenbelasting in de rest van Nederland (€1,38 per nacht) en ook hoger dan het gemiddelde in de provincie Zuid-Holland (€1,42 per nacht). De duurste gemeente in de provincie Zuid-Holland is Rotterdam met een toeristentax van €7,01 per persoon per nacht. Zestig Nederlandse gemeentes heffen helemaal geen toeristenbelasting.

Over de toeristenbelasting

Elke gemeente mag toeristenbelasting heffen. De belasting wordt geheven bij onder andere hotels, campings maar ook particuliere accommodaties die worden verhuurd via Airbnb. Eigenaren berekenen deze belasting weer door aan hun bezoekers. Op die manier betalen bezoekers mee aan de voorzieningen van de gemeente. Inwoners hoeven geen toeristenbelasting te betalen bij een overnachting in de eigen gemeente. Van alle 355 gemeenten zijn er 295 gemeenten die een toeristenbelasting heffen.

Gemeenten heffen de belasting op verschillende manieren. Meestal is het een bedrag per persoon per nacht. Soms betalen toeristen een vast bedrag per boeking of een percentage van de kamerprijs. Sommige gemeenten hanteren een lagere belasting voor campings. De toeristenbelasting is al jarenlang een onderwerp van discussie. Hoteleigenaren zijn niet blij met de hoge tarieven omdat ze bang zijn voor ontevreden klanten of toeristen die uitwijken naar omliggende goedkopere gemeenten.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>