Afbeelding

Operatiekamer van de toekomst

Algemeen

Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 5 oktober (van 12.00 tot 17.00 uur) kunnen kinderen in Corpus 'reis door de mens' ontdekken hoe het is om zelf chirurg te zijn.

Zij maken kennis met nieuwe technieken die in ziekenhuizen gebruikt worden om mensen te behandelen. Het is belangrijk om goed voor je lichaam en gezondheid te zorgen maar als je gezondheid het dan toch af laat weten, en je belandt in het ziekenhuis, dan kan techniek een belangrijke rol spelen. Corpus en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken samen om een uniek kijkje in de 'Operatiekamer van de toekomst' te geven. Het belang van de 'Operatiekamer van de toekomst' wordt onderstreept door het EANM (European Association of Nuclear Medicine) en ERC (European Research Council).

Na de 'reis door de mens' kunnen kids in échte operatiekleding starten met drie bijzondere operaties, begeleidt door o.a. specialisten van het LUMC. In de operatie 'Ultrasoon' wordt door middel van geluidsgolven gezocht naar de zieke plek, net als een echte radioloog. Met blacklight gaat de chirurg-van-de-toekomst op zoek naar fluorescente zieke plekken in de operatie 'Fluor & Blacklight' en in de operatie 'Dokter Bibber Navigeert' wordt gebruik gemaakt van Virtual en Augmented techniek.

De artsen en technici vinden het leuk om de vragen van Kids-Chirurgen te beantwoorden! De (groot)ouders en begeleiders kunnen meekijken en uiteraard kunnen er foto's gemaakt worden van de kinderen in actie. Na drie geslaagde operaties ontvangen de deelnemers het CORPUS/LUMC Kids-Chirurg Diploma.

Altijd al willen weten wat er in een operatiekamer gebeurt? Mis deze unieke kans dan niet en boek de 'reis door de mens' voor 5 oktober. De minimumleeftijd voor CORPUS is 6 jaar. Reserveer op tijd want CORPUS werkt met tijdsloten! www.corpusexperience.nl


Over het samenwerkingsverband van CORPUS met IMI-Laboratorium/LUMC
De beeldvormingsconcepten en chirurgische technieken waarmee de kinderen tijdens de 'Operatiekamer van de toekomst' kennis maken zijn onderdeel van een Vici-onderzoek dat is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en wordt uitgevoerd door het IMI-Lab. Binnen dit onderzoek worden nieuwe moleculaire beeld-vormingstechnieken ontwikkeld (in de context van de EANM) die ingezet kunnen worden voor beeldgeleide chirurgie. De 'Operatiekamer van de toekomst' wordt mede mogelijk gemaakt door SurgicEye, Canon Medical Systems, Orsi Academy en Terpen Tijn 4 art.

Uit de krant

Uit de krant