Jonathan Vijver concentreert zich op zijn partij.
Jonathan Vijver concentreert zich op zijn partij. Foto: J. Buijnsters

Jonathan Vijver wint NK schaken

Algemeen

Oegstgeestenaar is Nederlands kampioen tot en met negen jaar

Van 5 tot 10 augustus vond in Borne de 45e editie van het Open Nederlands Jeugdkampioenschap schaken plaats. Een jeugdtoernooi met ruim 270 deelnemers tot twintig jaar uit Nederland, België en Duitsland.

Het toernooi wordt jaarlijks gehouden in een grote sporthal in Borne, waar tussen de schaakpartijen door ook allerlei andere activiteiten georganiseerd worden, zoals een voetbaltoernooi en een snelschaaktoernooi. Er is bovendien gelegenheid om te zwemmen, te knutselen, digitaal te schaken, en met LEGO te spelen. De jeugd van tien tot twaalf jaar speelt één toernooi van dertien partijen, de jeugd tot en met negen jaar speelt twee toernooien van negen partijen.

Jonathan Vijver uit Oegstgeest, lid van Jeugdschaakclub Op Eigen Wieken (Leiden), deed mee in de leeftijdscategorie tot en met negen. Op Eigen Wieken is een van de grootste jeugdschaakclubs van de Leidse schaakbond en telt ongeveer zestig jeugdleden waarvan de topspelers op landelijk niveau schaken.

Van maandag tot en met woensdag speelde Jonathan spannende wedstrijden in de F-categorie (voor schakers van negen jaar oud) en werd hij gedeeld eerste met achtmaal winst uit negen partijen. Hij speelde in die serie remise tegen de nummer één.

Van donderdag tot en met zaterdag wist hij in de gemengde FGH-categorie (voor kinderen van zeven, acht en negen jaar oud) alle negen partijen te winnen, wat hem de titel Open Nederlands Jeugdkampioen in die categorie opleverde.

Jeugdschaakclub Op Eigen Wieken twitterde: "Jonathan met 9 uit 9 Nederlands kampioen schaken tot en met 9 jaar, gefeliciteerd! #Borne #OEW #ONJK"

Uit de krant

Uit de krant