Annemieke Hermsen.
Annemieke Hermsen. Foto: pr./Marjan Oesterholt

Lekker lezen - tips van de bieb!

Algemeen

Taal is overal om ons heen en iedereen gebruikt taal op een eigen manier. Letten op taalgebruik – van jezelf en om je heen – is leuk om te doen. Dat laten de leestips van deze week zeker zien. De tips komen voor de laatste keer van Annemieke Hermsen, Manager Frontoffice van Bibliotheek Bollenstreek, die haar carrière voortzet als manager in de kinderopvang.

Paulien Cornelisse: Taal is zeg maar echt mijn ding

Dat taal vermakelijk kan zijn, bewijst Paulien Cornelisse in dit boek. De bundel bevat columns, korte pakkende uitspraken en grappige tekeningetjes met tekst van de auteur zelf. Dat Cornelisse goed om zich heen kijkt en vooral luistert, blijkt uit de scherpe observaties die zij doet en die zij vervolgens met humor verwoordt. De bundel laat je lekker lachen en je steekt er nog iets van op. Aanbevolen voor taalliefhebbers en lezers die graag vrolijk worden van een amusant boek.

Japke-d. Bouma: Mag ik even iets tegen je aanhouden? en 66 andere stukjes communicatie naar de mensen toe

Japke-d. Bouma is net als Paulien Cornelisse een scherp taalwaarnemer. Zij verbaast zich over dagelijks taalgebruik en stelt er treffende vragen bij. Waarom hoor en zie je zoveel Engels in het Nederlands? Waarom gebruiken grote mensen zoveel verkleinwoorden? Waarom zijn bepaalde woorden soms echte taalergernissen, terwijl ze in een andere situatie prima zijn? Bouma laat je op een toegankelijke manier nadenken over en lachen om herkenbaar taalgebruik. Het boek is deze zomer (ook voor niet-leden) te leen in de vakantiebieb, via https://www.onlinebibliotheek.nl/vakantiebieb.html

Kees van Kooten: Alle treitertrends

Cornelisse en Bouma zijn niet de eersten die modieuze tijdsverschijnselen en het bijbehorend taalgebruik observeren en er raak over schrijven. In humoristische columns gaf Kees van Kooten jarenlang in de Haagse Post zijn visie op (taal)trends en clichématig taalgebruik van bepaalde beroepsgroepen. De teksten laten zien dat gebruiken veranderen, maar ook dat sommige taaltrends (zoals door middel van taalgebruik je beter of groter voordoen) al heel lang bestaan. Kees van Kooten's treitertrends zijn een aanrader.

Vierde leestip vanuit de Bibliotheek:

Annemarie Postma: Meidenvoetbal in 14 verhalen

We keken afgelopen weken trots naar onze Oranje Leeuwinnen. Hoe word je nou topvoetbalster? Veel meiden en vrouwen moeten barrières doorbreken om te doen wat zij zo graag doen: voetballen. Dit boek laat de veranderingen in de Nederlandse voetbalcultuur en de kracht van meiden- en vrouwenvoetbal zien. Verhalen van Vivianne Miedema, Mandy van den Berg en Roxanne 'Rocky' Hehakaija. Powervrouw Rocky geeft hier een interactieve workshop over op 27 september bij ons Boekenbal in Noordwijk. Wil je daarbij zijn? Boek dan kaarten via www.bibliotheekbollenstreek.nl/boekenbal.

Uit de krant

Uit de krant