Oegstgeest stelt sociaal makelaar aan | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Wethouder Jan Nieuwenhuis met sociaal makelaar Sietske Steenbergen.
Wethouder Jan Nieuwenhuis met sociaal makelaar Sietske Steenbergen. (Foto: Willemien Timmers)

Oegstgeest stelt sociaal makelaar aan

Sinds enkele maanden loopt er in Oegstgeest een 'Sociaal Makelaar' rond. Sietske Steenbergen zet zich in om, samen met het Sociaal Team, de sociale cohesie in de wijken te versterken door alle sociale initiatieven in kaart te brengen, en aan de hand daarvan mensen met elkaar te verbinden. "Uit onderzoek is gebleken dat in elke straat acht mensen wonen die zich eenzaam voelen. Dat is fors, en daar willen we als gemeente, onder meer door de inzet van een sociaal makelaar, iets aan doen", vertelt wethouder Jan Nieuwenhuis.

"Er zijn al veel initiatieven om eenzaamheid te bestrijden en mensen met elkaar in contact te brengen, maar die werken niet altijd samen", stelt de wethouder die onder andere 'Burgerinitiatieven, betrokkenheid en buurtverbetering' in zijn portefeuille heeft. "We zijn blij dat we voor twee jaar iemand hebben kunnen aantrekken die zich inzet om initiatieven te bevorderen en mensen bij elkaar te brengen, zodat we iets kunnen doen aan de toename van eenzaamheid in ons dorp. Nu en in de toekomst."

Sietske Steenbergen, die zelf ook in Oegstgeest woont, voelt zich duidelijk op haar plek in de nieuwe rol die ze gekregen heeft. De afgelopen maanden heeft ze al veel mensen gesproken en bijeenkomsten bezocht. "Eenzaamheid komt bij allerlei mensen in allerlei fases van het leven voor", legt ze uit. "Het is van belang dat we als maatschappij samen helpen voorkomen dat mensen langdurig eenzaam zijn. Door allerlei omstandigheden, het wegvallen van een baan of een partner, maar ook door de vergrijzing en het langer zelfstandig blijven wonen kan eenzaamheid op de loer liggen. Als we elkaar op tijd helpen, kan voorkomen worden dat men echt eenzaam wordt." "Huisartsen hebben hier ook een rol in", vult Nieuwenhuis haar aan. "Eenzaamheid kent verschillende fases. Als het vroeg gesignaleerd wordt, hoeven in een later stadium niet allerlei voorzieningen, die soms veel geld kosten, aangesproken te worden."


In Oegstgeest worden al veel activiteiten georganiseerd, heeft Sietske Steenbergen inmiddels geconstateerd. "Er gebeurt veel: maaltijden, koffie-ochtenden, cursussen, sportactiviteiten, noem maar op, maar vaak zijn er allerlei drempels voor mensen die eenzaamheid ervaren, op naar zo'n activiteit toe te gaan of zich bijvoorbeeld ergens aan te melden als vrijwilliger. Dan is het heel fijn als er iemand met je meekijkt, meedenkt of zelfs meeloopt, om je nèt even dat duwtje te geven om te gaan biljarten, of je ergens introduceert waar je graag vrijwilligerswerk wilt doen. In dat proces wil ik een actieve rol gaan spelen."
Omdat Steenbergen goed bekend is met en in Oegstgeest, kan zij vanuit de 'kaartenbak in haar hoofd' verbindingen leggen, suggesties doen, en zowel individuen als instanties aan elkaar koppelen. "Ik denk graag mee over hoe we als inwoners van Oegstgeest meer samen kunnen doen, en hoe men daar zijn of haar plek in kan vinden. Pas werd ik bijvoorbeeld gebeld door iemand van een vereniging van eigenaren die aangaf dat er met de recreatieruimte in hun appartementencomplex zo weinig gebeurde. Dan is het leuk om samen te puzzelen wat daar mogelijk zou zijn."

Wethouder Nieuwenhuis is blij met de komst van Steenbergen. "Haar aanstelling behelst natuurlijk meer dan eenzaamheid. Het gaat ook om de cultuur in ons dorp; dat mensen naar elkaar omzien, af en toe aanbellen, en soms vragen: 'Ik ga nu naar de supermarkt, kan ik voor jou nog iets meenemen?'. Dat is iets wat we ook na deze twee jaar in Oegstgeest geborgd willen hebben."

Contact met Sociaal Makelaar Sietske Steenbergen kan via 06-83079884 of sociaalmakelaar@oegstgeest.nl.

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>