Herdenking neergestort Halifax toestel bij monument | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Het monument op de Kleyn Proffijtlaan. | Foto Wil van Elk
Het monument op de Kleyn Proffijtlaan. | Foto Wil van Elk (Foto: )

Herdenking neergestort Halifax toestel bij monument

In de nacht van 23 op 24 mei 1943 is een Halifax bommenwerper met aan boord een Engelse en Canadese bemanning door een Duitse jachtvlieger neergeschoten boven Oegstgeest.

Het vliegtuig stortte neer in Haaswijk. Alle zeven inzittenden kwamen om. Ze waren tussen de 19 en 33 jaar oud. Het vliegtuig stortte neer op de plek waar nu de Kleyn Proffijtlaan is. Het verongelukte toestel en haar bemanning waren in de vergetelheid geraakt toen Haaswijk werd gebouwd. Op initiatief van enkele Oegstgeestenaren is onderzoek gedaan naar de exacte locatie van het vliegtuig. Bovenop de resten van het vliegtuig en de lichamen is in 2009 een monument gebouwd ter herinnering aan de zeven jonge mannen. Dit jaar staat men stil bij het tienjarig bestaan van het monument.

Iedereen is welkom bij de herdenking op donderdag 23 mei aanwezig te zijn. De ceremonie start om 19.45 uur (graag vijf minuten eerder aanwezig). De aanwezigheid van kinderen wordt zeer op prijs gesteld. De ceremonie omvat een korte toespraak, het leggen van bloemen en twee minuten stilte.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>