Linda van der Zon nieuwe voorzitter Oranjevereniging - Joop Verdonk blikt terug op veertien mooie jaren | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Joop Verdonk geeft met een gerust hart de voorzittershamer door. | Foto Willemien Timmers
Joop Verdonk geeft met een gerust hart de voorzittershamer door. | Foto Willemien Timmers (Foto: )

Linda van der Zon nieuwe voorzitter Oranjevereniging - Joop Verdonk blikt terug op veertien mooie jaren

Veertien jaar geleden, in maart 2005, nam Joop Verdonk het stokje over van Oranjevereniging-voorzitter Jan Hein la Rivière. Vol enthousiasme zette hij zich in deze jaren in om alle Oranjeactiviteiten in Oegstgeest tot een succes te maken. Tijdens de afgelopen ALV heeft hij het stokje overgedragen aan Linda van der Zon, die al een heel aantal jaar meedraait.

Door Willemien Timmers

"Ik heb vorig jaar aangegeven dat ik dit jaar wilde stoppen als voorzitter. Het is tijd voor nieuw bloed, en voor mij om me op andere dingen te richten. Omdat Heleen Hidding, onze secretaris, ook aftrad, blijf ik nog een jaar lid van het bestuur. Ondanks dat Linda nu 'in charge' is, kan ik hier en daar nog wat helpen en souffleren." Verdonk stopt heel bewust als voorzitter. "Ik wil ervoor waken dat je als vereniging dingen op een bepaalde manier blijft doen 'omdat je het nu eenmaal altijd zo gedaan hebt'. Jongere mensen brengen weer nieuwe ideeën."


Joop Verdonk heeft veel mooie momenten om naar terug te kijken. "De viering van honderd jaar Oranjevereniging Oegstgeest, in 2009, met onder andere de Feria op het Lijtweg-parkeerterrein, was erg leuk om mee te maken. En natuurlijk kijk ik ook met veel plezier terug op de eerste edities van het Springkussenfestival, die wij als Oranjevereniging organiseerden. Mooi trouwens dat toen wij stopten, Chris Schollaardt van De Gouwe het overnam."
Verdonk geeft aan dat het wellicht goed is om je als Oranjevereniging te bezinnen op je kerntaken. "In principe zijn we er om alle festiviteiten rondom het koningshuis te organiseren, al het andere is extra."
Eén van die andere taken die de Oranjevereniging met dankbaarheid op zich genomen heeft, is de organisatie van de herdenking met 4 mei en de gelegenheid tot ontmoeting in het Dorpscentrum daarna. "De belangstelling hiervoor neemt ieder jaar nog steeds toe."
Ook de organisatie van de kindervrijmarkt op 5 mei, is in handen van de Oranjevereniging. "In 2013 hebben we de opzet van de vrijmarkt zo veranderd, dat het weer kinderactiviteit is geworden. Dat was echt nodig, want in de jaren ervoor bezetten handelaren van ver buiten Oegstgeest al de stoepen, er braken er soms ordinaire ruzies uit."
Terug naar de vele Koninginne- en Koningsdagen die Verdonk als voorzitter meemaakte. "Het is hoe dan ook altijd een heel intensieve dag, die voor mij pas geslaagd was, als er niets ernstigs fout was gegaan. Ik herinner mij nog goed hoe we 2009 Koninginnedag langzaam zonder livemuziek hebben laten aflopen vanwege de gebeurtenissen toen in Apeldoorn."
Tevreden kijkt hij ook terug op de beslissing om, mede door inspiratie van interim-burgemeester Jan Waaijer, oud-gedecoreerden voor het ontbijt op Koninginnedag uit te nodigen. "Dit ontbijt is telkens weer een groot succes, met het aflopen jaar wel 140 deelnemers."


Linda van de Zon kwam in 2013 in het bestuur van de Oranjevereniging. "Als paardenliefhebster ging ik mij in eerste instantie bezighouden met het ringsteken in het Wilhelminapark." Een taak die ze, volgens de vele deelnemers, met verve uitvoert. Later nam Linda ook veel administratieve taken op zich. "Nu ik sinds kort voorzitter ben, merk ik dat het veel drukker aan het worden is. Naast mijn parttimebaan bij een groente- en fruitgroothandel en mijn gezin met drie opgroeiende kinderen, zit mijn schema dus lekker vol. Leuk dat mijn oudste dochter van 22 nu het ringsteken van mij overneemt."


Joop Verdonk omschrijft het bestuur van de Oranjevereniging en de overdracht als een 'harmonieus geheel'. "We zijn goed op elkaar ingespeeld. We gaan mooie jaren tegemoet."


 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>