Duurzaam Dorp Oegst­geest: Clubs spreken over de vele duurzame projecten | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Foto:
Natuur

Duurzaam Dorp Oegst­geest: Clubs spreken over de vele duurzame projecten

Het Platform Duurzaam Dorp Oegst­geest had voor vrijdagmiddag 18 januari zo'n twintig Oegst­geester clubs uitgenodigd om met elkaar te spreken over de vele duurzaamheidprojecten in Oegstgeest. Om elkaar te informeren waar iedereen mee bezig is en om samenwerking te zoeken. Maar bovenal ook om de Oegst­geester politiek te informeren over alle creatieve, maar zeker zeer goed doordachte activiteiten die er in ons dorp spelen. Wethouder Huizing en gemeenteraadsleden van D66 en Progressief Oegst­geest waren aanwezig.

De clubs die aanwezig waren, vertelden over hun activiteiten. Zo kwamen over energie en energiebesparing Energiek Poelgeest, Duurzaam Haaswijk, Burgerinitiatief Oegstgeest Hoogspanning Ondergronds en de vereniging Lokaal Energie Opwekking Oegstgeest (LEOO) aan het woord. Ook de woningstichting MeerWonen vertelde over zijn plannen en de initiatieven van Oegstgeester burgers. Het onderwerp natuur werd belicht door de Adviescommissie groen en natuur, de Stichting Milieu Educatie Centrum Oegst­geest, het project 'Inrichting KPN-tuin', de imkervereniging en door de initiatiefgroep Tiny Forest. Deze laatste club wil in Oegst­geest op vele plaatsen kleine bosjes realiseren om de natuur dichterbij te brengen.
Daarnaast vertelde de SOEK over de kringloop van goederen. 'Oegstgeest Zonder Vlieghinder' nam aanwezigen mee met hun acties om geluidshinder boven ons dorp te voorkomen. Vrijwilligers renoveren fietsen en schenken die aan statushouders. In het Dorpscentrum worden duurzame maaltijden gekookt en gezamenlijk gegeten. Scheepstimmerwerf Klaas Hennepoel bouwt antieke boten van zeer duurzaam materiaal: hout van oude eiken.
Kortom: vele groepen die met duurzame projecten in ons dorp aan de gang zijn en waarbij vele inwoners betrokken zijn. Tijdens de bijeenkomst zijn vele contacten tussen de aanwezigen gelegd en versterkt en zijn er afspraken over samenwerking gemaakt. 

Dat laatste vindt de gemeente belangrijk: om te bereiken dat de kennis die in één deel van Oegst­geest wordt opgedaan elders is te gebruiken. De gemeente heeft onlangs een plan opgesteld met aandacht voor energietransitie, afval en hergebruik van grondstoffen. De aanwezigen zullen de wethouder en de gemeenteraad aan deze voornemens, die samen met bewoners vorm krijgen, houden.

Voor nadere informatie over de deelnemers en over de activiteiten van het Platform Duurzaam Oegst­geest: duurzaamdorpoegstgeest@gmail.com

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>