Het bestuur van Buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel: Marco van der Horst (organisatie), Jeroen van Keeken (fondsenwerver), Helene Meijer (secretaris) en Kees Oudendijk (voorzitter) Penningmeester Michelle Wijnands ontbreekt op de foto. | Foto Willemien Timmers
Het bestuur van Buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel: Marco van der Horst (organisatie), Jeroen van Keeken (fondsenwerver), Helene Meijer (secretaris) en Kees Oudendijk (voorzitter) Penningmeester Michelle Wijnands ontbreekt op de foto. | Foto Willemien Timmers

Bestuur buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel op volle sterkte

Algemeen

Het bestuur van Buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel is weer op volledige sterkte. Door de jaren heen is er veel veranderd, maar nog steeds worden er met een warm hart voor de wijk veel gezellige activiteiten georganiseerd en heeft het bestuur contact met de gemeente over de zaken die in de wijk spelen.

Eind jaren negentig van de vorige eeuw ontstond Buurtvereniging Haaswijk en de Morsebel uit een aantal kopersverenigingen en de buurtgroep Haaswijk. Het was een bruisende tijd waarin veel activiteiten werden georganiseerd waaraan massaal werd meegedaan. "Inmiddels zijn we een generatie verder", stelt bestuurslid Marco van der Horst. "Er is veel veranderd."

Pleintjesfeest

"De eerste bewoners van Haaswijk kregen de sleutel van hun nieuwbouwhuis in december 1980", weet Kees Oudendijk, die al elf jaar voorzitter van de vereniging is, zich te herinneren. "In de jaren die volgden werden bijvoorbeeld de eerste pleintjesfeesten georganiseerd. Vanwege het grote aantal kinderen was dat altijd een enorm succes. De kinderen trokken van pleintje naar pleintje, en overal was iets te doen. Nu merk je dat het aantal kinderen behoorlijk is afgenomen. Alleen al het feit dat er geen noodlokalen meer nodig zijn bij de Daltonschool en de Joris de Witte, zegt genoeg."
"Kinderen hebben ook veel meer te doen", vult secretaris Helene Meijer hem aan. "Evengoed zijn er veel activiteiten van de buurtvereniging die drukbezocht worden." In de wijk (en ook daarbuiten) is er veel belangstelling voor bijvoorbeeld het kindertheater, de PaasHaaswijkloop en de Avondvierdaagse. Daarnaast organiseren we ook eenmalige en kleinschaliger activiteiten zoals een viswedstrijd of een bierproeverij.

Behoefte

Het is duidelijk dat de buurtvereniging zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. "We zijn nog steeds een vereniging voor en door de bewoners van de wijken Haaswijk en de Morsebel, maar zoeken naar dat waar behoefte aan is. Zo blijkt dat mensen graag actief willen zijn in hun wijk, maar dan per activiteit mee willen doen", legt Oudendijk uit.

'We kunnen altijd mensen gebruiken die meedenken of meehelpen om de wijk gezellig en actief te houden

Het nieuwe bestuur is blij dat de activiteiten vaak veel mensen trekken. "We hopen iets te kunnen betekenen voor de sociale cohesie in de wijk. Met alles wat we organiseren willen we mensen de gelegenheid bieden om elkaar te leren kennen. Dat is, zeker in deze tijd waarin veel mensen worstelen met eenzaamheid, heel belangrijk."


Binnen de club wordt wel nagedacht over thema's als het verduurzamen van je huis, of de toenemende eenzaamheid, maar er wordt niet altijd actief mee aan de slag gegaan. "We zijn een wijkvereniging, willen dan ook graag een platform bieden aan mensen die iets willen organiseren of delen."

Inkomsten

Omdat de gemeente geen structurele subsidie meer geeft en het ledenaantal van de wijkvereniging een stuk lager is geworden dan in de beginjaren, wordt op creatieve manieren gezocht naar andere bronnen van inkomsten. Zo is Jeroen van Keeken (21) tot het bestuur toegetreden om fondsen te werven. "Op die manier kunnen we populaire activiteiten als het kindertheater betaalbaar houden voor de bezoekers."

Lid worden

Marco van der Horst moedigt iedereen aan om lid te worden van de wijkvereniging. "Het kost maar vijftien euro per jaar, en die heb je er in no-time uit als je met een paar activiteiten meedoet."
Aanmelden kan via www.bvhm.nl of info@bvhm.nl.


"Het is geweldig leuk om te zien dat er weer nieuwe energie in de buurtvereniging zit", zegt Kees Oudendijk. "We moedigen iedereen met ideeën of plannen aan om contact met ons op te nemen. We kunnen altijd mensen gebruiken die meedenken of meehelpen om de wijk gezellig en actief te houden. Vrijwilligers zijn altijd welkom!"

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant