Een deel van het schilderij Novembermiddag van Jan Toorop, dat uitvergroot in het Groene Kerkje te zien zal zijn.
Een deel van het schilderij Novembermiddag van Jan Toorop, dat uitvergroot in het Groene Kerkje te zien zal zijn. Foto: Toorop

Vooruitblik Open Monumenten & Osger Weekend 2018

Cultuur

Onder het thema 'In Europa' vindt op zaterdag 8 en zondag 9 september het Open Monumenten & Osger Weekend 2018 plaats. Dit thema sluit aan bij het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Erfgoed speelt een belangrijke rol binnen het cultureel diverse Europa. Bouwstijlen, bouwstenen, kunsten, kennisuitwisseling, wetenschap en religie binden en inspireren de landen van Europa al eeuwen. Dit gedeelde verleden en deze ontwikkelingen hebben hun stempel gedrukt op onze Nederlandse dorpen, steden, landschappen, culturele en wetenschappelijke leven.

Zo ook in Oegstgeest waar bijvoorbeeld talrijke huizen getuigen zijn van diverse Europese bouwstijlen. Speciaal voor alle Oegstgeestenaren is daarom een Oegstgeester bouwstijlengids gemaakt.

Kick-off

Op vrijdag 7 september vindt om 19 uur de kick-off van het Weekend plaats in het Groene Kerkje door wethouder Matthijs Huizing gevolgd door een concert van het Jeugdsymfonieorkest Rijnstreek onder leiding van Mark Tempelaar met werken van onder andere Franz List, Johannes Brahms, Pjotr I. Tsjaikovski en Peter G. van Anrooy. Vanaf vrijdag is daar ook een uitvergrote afbeelding van het schilderij Novembermiddag (collectie Gemeentemuseum Den Haag) van Jan Toorop te zien – met 'ons' Groene Kerkje op de achtergrond.

Universiteit van Oegstgeest

De Universiteit van Oegstgeest is terug van weggeweest, met vier korte lezingen van sprekers die allemaal een 'link' hebben met Oegstgeest: Prof. dr. Fik Meijer (Lessen uit Rome voor het moderne Europa), Dr. Luuc Kooijmans (Boerhaave in Europa), Dr. Rik de Ruiter (De gevolgen van de Brexit voor Europa) en Prof. dr. Jet Bussemaker (Europees erfgoed). De lezingen vinden plaats op zondag 9 september vanaf 12.30 uur in het koetshuis van Kasteel Oud-Poelgeest.

Schaal van Oegstgeest

Tijdens het Open Monumenten & Osger Weekend is de beroemde Schaal van Oegstgeest te bewonderen in kasteel Endegeest. De schaal – opgegraven in de wijk Nieuw-Rhijngeest – is gemaakt in de Merovingische tijd en opgenomen in de collectie RMO Leiden.

De beroemde Schaal van Oegstgeest is te bewonderen in kasteel Endegeest

Ook zijn er rondleidingen over het landgoed en is de achter Endegeest gelegen Kwekerij de Groene Cirkel open voor het publiek.

Meer informatie

Het programmaboekje - met daarin de bouwstijlengids - is vanaf 30 augustus (gratis) te verkrijgen bij het Gemeentehuis, de Oegstgeester boekhandels, de bibliotheek, K&O, diverse winkeliers en tijdens het weekend, op de deelnemende locaties. Het programma is vanaf die datum ook te vinden op www.osger.nl.

Het Open Monumenten & Osger Weekend wordt gerealiseerd door de Stichting Osger Support, ondersteund door de gemeente Oegstgeest.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant