Afbeelding

Oegstgeestenaar in Spanje - Politiebureau een grap?

Column

Politiebureau een grap?

Na lange tijd was ik weer eens in mijn favoriete dorp (Oegstgeest) en wilde een pakje op de post doen naar Spanje. Dat was schrikken, nergens meer een echt postkantoor of postagentschap te vinden. Tot mijn verbazing moest ik naar een Primera winkel in het winkelcentrum.

Dus maandagmorgen gelijk naar die winkel met mijn pakje. Gesloten, wat een armoe, later nog maar eens proberen. Later zag ik ook een PostNL-winkel, wel verwarrend. Postkantoren en politie zijn blijkbaar wegbezuinigd, want ik zie nooit een agent op straat.

Maar ook cultuur mag niet te veel kosten in Nederland merk ik nu. Het geboortehuis van Rembrandt in de Leidse Weddesteeg is afgebroken, zelfs het leuke nepgeveltje van het Rembrandthuisje daar is verdwenen. Een belachelijk beeld van de jonge Rembrandt en een te hoog geplaatste gevelsteen in een nieuwbouwhuis ('HIER werd geboren op den 15den JULI 1606 REMBRANDT VAN RIJN') is alles wat toeristen vinden. Zou Rembrandt dan in een nieuwbouwwoning zijn geboren?

Alexander Pechtold had hier ooit als Leidse Wethouder van Cultuur iets kunnen betekenen. Maar ook Oegstgeest heeft een steek laten vallen. Een muurgedicht is alles wat de wereldberoemde beeldhouwer, schilder en schrijver Jan Wolkers kreeg in de straat waar hij een deel van zijn jeugd doorbracht. Zijn geboortehuis, Deutzstraat 7, stond lang te koop. Het had een mooi Jan Wolkersmuseum kunnen worden als de gevel weer in de originele staat was gebracht.

Ook het Oegstgeester politiebureau stond lang te koop na de reorganisatie. Ik hoorde dat er nu een 'politiebureau' in het gemeentehuis staat, men kan er terecht tijdens de openingsuren. Ik dacht eerst dat het een grap was.

Het gebouw van onze Guardia Civil, met zeker tien politieauto's en motoren, is dag en nacht open. Zware overtredingen worden overgedragen aan Policía Nacional.

(Aantal inwoners Oegstgeest 24 duizend; aantal inwoners Altea bijna 22 duizend).
 

Hans Oudendorp


Vorige week verscheen het boekje 'Dienstplicht zo gek nog niet' van de in Spanje wonende Oegstgeestenaar Hans Oudendorp. Een mooi moment om hem eens aan het woord te laten over zijn Mediterrane leven. Komende weken zal op deze website iedere dag een stukje met belevenissen van hem te lezen zijn.

Hans Oudendorp (1947) voltooide de HBS in de Leidse Kagerstaat en zat op dansles op dansschool Style aan het Wilhelminapark. Na de HBS vervulde hij 18 maanden zijn militaire dienstplicht en studeerde daarna nog jaren. 

Hij werd na de militaire dienst aangenomen als stagiair bij het ministerie van Defensie, trouwde en kreeg twee kinderen. Hij werkte bij de directie Dienstplichtzaken en later bij de directie Communicatie en Voorlichting van defensie en woonde jarenlang met zijn gezin in de Pieter Molijnlaan in Oegstgeest. Schrijven bleek een leuke hobby, 25 jaar was hij redactievoorzitter van De Scheepsbel, het personeelsorgaan van de Koninklijke Marine Den Haag, Oegstgeest en Wassenaar en schreef daarnaast voor het Leidsch Dagblad en het Leids Nieuwsblad. Na 37 jaar nam hij in verband met de gezondheid van zijn echtgenote ontslag bij defensie en vertrok naar Spanje, waar hij freelance en parttime voor het Nederlandstalige weekblad Hallo, dat verschijnt aan de Costa Blanca, ging werken.

Overigens maakte Oudendorps vader glas-in-lood, en werkte tot aan zijn dood parttime bij Atelier de l'Art van Edward Dullaart in de Dorpsstraat.

Uit de krant

Uit de krant