'De gevel moet binnen twee weken aangepast worden.' | Foto Wil van Elk
'De gevel moet binnen twee weken aangepast worden.' | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

College gaat handhavend optreden tegen rode gevel DOS

Algemeen

"Op grond van het gemeentelijk welstandsbeleid is er sprake van een welstandsexces. Het college treedt dan ook handhavend op" aldus een bericht vanuit het gemeentehuis. Het gaat hier over de 'signaal-rood' geverfde pui van de winkel DOS, aan de De Kempenaerstraat 1F.

"Nu de eigenaressen duidelijk is dat er nog geen sprake is van een verplichting hebben zij besloten om het handhavingstraject af te wachten", liet woordvoerster Karin Reuvers eerder in de Oegstgeester Courant aan John Vroom weten. "Zodra dit traject is opgestart zal er bezwaar bij de gemeente worden aangetekend. Als de gemeente dit bezwaar afwijst, geeft dit de mogelijkheid om deze zaak door een rechter te laten beoordelen door beroep aan te tekenen. Al met al kan het nog maanden tot zelfs een jaar duren alvorens er sprake is van een gerechtelijke uitspraak. Als je naar de samenstelling van de exterieurs van de winkels kijkt in de De Kempenaerstraat dan is die zeer divers en valt daar geen enkele eenheid in te bespeuren op grond waarvan de rode kleur van de pui van DOS niet in het straatbeeld zou passen. Tevens zijn de richtlijnen van welstand in de loop der jaren aanzienlijk versoepeld, waardoor er een reële kans is dat de rechter in het oordeel de uitspraak van de Gemeente zal afwijzen. Wij gaan de procedure dan ook met het volste vertrouwen in".

"De nieuwe uitstraling van de gevel past niet binnen de welstandcriteria van Oegstgeest", stelt de gemeente."Gesprekken met alle betrokkenen hebben niet geleid tot een oplossing. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de regels te handhaven, wat betekent dat zowel de eigenaar (verhuurder) als de winkelier (huurder) van het pand de gevel moeten aanpassen. Als je in Oegstgeest iets verandert aan de gevel, dien je altijd rekening te houden met de criteria uit de Welstandsnota 2015. Zeker in het oudere deel van ons dorp, waartoe ook de De Kempenaerstraat behoort. Daar is extra aandacht voor het historische karakter, dat we met elkaar koesteren."

Met het advies van de welstandscommissie op zak ('er is hier sprake is van een grove inbreuk op wat gebruikelijk is in de straat') heeft de gemeente Oegstgeest winkelier José Cox van DOS op 29 maart gevraagd om de kleur van de gevel (inclusief markies) aan te passen. In eerste instantie gaf de winkelier aan dat de schilder aan de slag zou gaan. "Op 4 mei liet zij echter weten de kleur toch in stand te laten en een nader besluit tot handhaving af te wachten", aldus de gemeente. "Inmiddels zijn er drie maanden verstreken en is zij niet ingegaan op het aanbod om met de Welstandscommissie in gesprek te gaan."

Op dinsdag 10 juli heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om een brief aan zowel de eigenaar als de winkelier te sturen. Hierin staat de verplichting om de gevel binnen twee weken te laten voldoen aan redelijke eisen van welstand. "Beide partijen kunnen, met goedkeuring van de Welstandscommissie, zelf een kleur voorstellen. Ook wit voor de gevel of de oorspronkelijke kleur voor de markies voldoen. n de brief kondigen we een dwangsom aan. Als de gevel niet binnen twee weken aangepast wordt, zullen we hieraan een dwangsom koppelen."


Er staat binnenkort een regulier overleg gepland met de winkeliersvereniging De Kempenaerstraat. De gemeente gaat dan in gesprek over de ambiance van de straat en ook bijvoorbeeld de uitstallingen voor de winkels. Dit in het kader van economische ontwikkeling. "Dit gesprek schort het genomen besluit niet op. Een mogelijke verandering in welstandsbeleid is gebaseerd op de input van vele betrokkenen en vraagt veel tijd. Alleen de gemeenteraad kan welstandsbeleid aanpassen."

Uit de krant

Uit de krant