Van de gemeente ontving het echtpaar een zomerboeket, en de burgemeester kwam langs. | Foto Wil van Elk
Van de gemeente ontving het echtpaar een zomerboeket, en de burgemeester kwam langs. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Echtpaar Rita en Jan de Beer zestig jaar getrouwd

Human Interest

Rita Piekermann (83) en Jan de Beer (84) ontmoetten elkaar in 1952 bij dansles in Rotterdam, "walsen, heerlijk!", en zijn nu zestig jaar getrouwd. Burgemeester Emile Jaensch bezocht het diamanten echtpaar op vrijdag 22 juni in de Morsebel waar zij al 28 jaar wonen.

Rita was de enige dochter in een Rotterdams gezin. Jan de Beer komt uit een gezin met zeven kinderen. "In de oorlog verbleef ik in Limburg bij pleeggezinnen. In Rotterdam ging ik met vier vrienden van de middelbare school naar het dansen. Ik was een beetje bleu en mijn boezemvriend zei dat hij haar wel voor mij wilde vragen. Ze is nu nog steeds 'mijn meisje'."

Op zijn twintigste ging hij in militaire dienst. "Van mijn vader moest ik het uitmaken omdat hij geen betrekking had", vertelde Rita. Na zijn diensttijd schreef Jan vanuit Limburg een brief met de tekst: "Are you free?".

"Mijn moeder hield de brief achter zodat mijn vader die niet kon zien!", lachte Rita.

"We trouwden vanuit Rotterdam en gingen in Sittard wonen", vertelde Rita. "We hadden heel goed contact met de buren. Maar toen we drie jaar later verhuisden naar Munstergeleen, hadden we met niemand contact en wilde ik terug naar Rotterdam. In 1964 verhuisden we met onze twee dochters naar de Alexanderpolder." Jan: "Onze zoon Paul is daar geboren. We zijn toen naar de Beatrixstraat in Oegstgeest verhuisd. Ik werkte onder andere bij een verzekeringsmaatschappij. Op mijn 57ste ging ik met pensioen. In mijn kantoor in Den Haag kwam ook Rita te werken. Mijn laatste kantoor was in Amsterdam". Na zijn werk deed Jan veel vrijwilligerswerk. "Ik zat bij de Harmonie, deed de redactie van het clubblad Harmonieuws, net als bij UDO-Golf waar ik ook redactiewerk deed, en bezocht altijd de zieken." Rita deed bij Rustenborch aan handwerken en is nu vooral actief met Puzzelen, Sudoku en lezen. Jan niet: "Ik doe niet zoveel." De laatste griepgolf hakte er behoorlijk in bij het echtpaar. "Het gaat nu wel weer een beetje beter. Maar geen lange wandelingen meer." Het echtpaar geniet vooral van hun zeven kleinkinderen.

(Wil van Elk)

Uit de krant

Uit de krant