Bewoners van de Leidsestraatweg willen twee ontheffingen voor de toekomstige blauwe zone. | Foto Willemien Timmers
Bewoners van de Leidsestraatweg willen twee ontheffingen voor de toekomstige blauwe zone. | Foto Willemien Timmers

'Parkeerdruk moet afnemen'

Algemeen

In de Leidsestraatweg en in de Warmonderweg is de parkeerdruk toegenomen sinds de gemeente Leiden op 1 november 2016 betaald parkeren heeft ingevoerd in de wijken die aan Oegstgeest grenzen: de Raadsliedenbuurt en de Vogelbuurt. Voorheen was parkeren daar gratis en onbeperkt in tijd.

Tijdens een informatieavond in maart 2017 voor de Oegstgeester bewoners is toegezegd dat de gemeente met een evaluatie zou komen en naar mogelijke oplossingen voor de toegenomen parkeerdruk zouden kijken. Deze evaluatie is gereed, en op dinsdag 15 mei werd aan bewoners, middels een inloopavond, de gelegenheid gegeven om te reageren op de voorgenomen maatregelen.

In de genoemde Leidse wijken moet betaald worden voor parkeren van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 19.30 uur. Het tarief voor 'straatparkeren' is voor het eerste en tweede uur tien cent per uur, en daarna twee euro per uur. Op zaterdag en zondag is parkeren gratis.
De voornaamste klacht van Oegstgeester bewoners die met hun straat grenzen aan genoemde wijken is de toename van langparkeerders sinds de invoering van het betaald parkeren in Leiden. Mensen die niet in de straat wonen, parkeren wel hun auto in de straat. Deze bestuurders gaan te voet, met de vouwfiets of per bus verder in de richting van Leiden. Soms om te werken, maar waarschijnlijk ook om op vakantie te gaan (met trein vanaf Leiden Centraal naar Schiphol). Ook bewoners (of bezoekers) die eigenlijk in Leiden moeten parkeren, maar niet bereid zijn om te betalen (bijvoorbeeld voor de tweede auto of omdat ze weinig geld hebben), parkeren in Oegstgeest.

De uitgevoerde parkeertelling onderbouwt de klachten van de hoge parkeerdruk van de bewoners in de Leidsestraatweg en -in iets mindere mate- van de Warmonderweg (tussen De Kempenaerstraat en de Marelaan). De achterliggende straten ervaren vrijwel geen effecten van de invoering van het betaald parkeren. In de huidige situatie kan er niets aan de (lang) geparkeerde auto's worden gedaan; er is immers geen enkele parkeerrestrictie. De parkeerdruk in de betaald parkeren zone van de Warmonderweg (tussen de Leidsestraatweg en de De Kempenaerstraat) is afgenomen.


Omdat de parkeerdruk op de Leidsestraatweg erg hoog is en er een redelijk draagvlak onder de bewoners is, is het voornemen om daar de bestaande blauwe zone uit te breiden. Hiermee wordt het 'gat' gedicht tussen de betaald parkeren zone in Leiden en de huidige blauwe zone rondom de De Kempenaerstraat. Net zoals de andere bewoners in het blauwe zone gebied, kunnen bewoners van de Leidsestraatweg zonder eigen parkeergelegenheid, tegen betaling, één ontheffing krijgen.


Op de Warmonderweg (tussen De Kempenaerstraat en de Marelaan) is de parkeerdruk overdag toegenomen. In de avonden en nachten, als bewoners thuis zijn, is de parkeerdruk gelijk gebleven. Deze is dan weliswaar hoog, maar nog acceptabel. Uit de ontvangen reacties van bewoners is geen draagvlak te vinden voor een maatregel. Daarom is hier het voornemen om geen maatregelen te treffen.

Twee ontheffingen

Op 15 mei uitten diverse bewoners van de Leidsestraatweg dat ze blij zijn dat er nu maatregelen worden genomen om de langparkeerders voor hun huizen te weren. "Nu moeten we soms wel twintig minuten naar huis lopen als we eindelijk een plekje voor de auto hebben gevonden." Toch hopen zij dat ze per adres niet één, maar twee ontheffingen voor de blauwe zone krijgen.
"Er zijn in ons rijtje mensen met een bedrijf aan huis, dus die klanten ontvangen, maar ook gezinnen die een nanny hebben. Zij kunnen toch onmogelijk om de twee uur naar buiten lopen om hun parkeerschijf weer een paar uur vooruit te zetten? Bovendien is de blauwe zone juist bedoelt om kort parkeren te bevorderen." Aldus een bewoonster. "Twee ontheffingen per huis zou het geheel weer in evenwicht brengen."
"De problematiek rondom het parkeren gaat nooit honderd procent opgelost worden", liet een aanwezige gemeenteambtenaar weten, "Maar we gaan wel kijken of maatwerk mogelijk is."
De bewoners van de Leidsestraatweg zouden ook graag 'via een elegante oplossing' een parkeerplek huren op het terrein van het voormalige zendingshuis. "Dit is privéterrein, en tot op heden is daar weinig mogelijk gebleken. Misschien dat dat in de toekomst verandert. Dat zou voor ons als bewoners veel uitmaken. De elf parkeerplekken voor onze deur zijn immers al snel vol."

Uit de krant

Uit de krant