Slechts een paar scherven waren over van de granaat. Robert Hoogduin (rechts) luistert aandachtig naar het verhaal van de defensieman. Foto Wil van Elk
Slechts een paar scherven waren over van de granaat. Robert Hoogduin (rechts) luistert aandachtig naar het verhaal van de defensieman. Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Granaat gevonden en tot ontploffing gebracht

Algemeen

Robert Hoogduin zocht vrijdag 16 februari met toestemming het terrein bij Kasteel Oud-Poelgeest af met zijn metaaldetector. Hoewel daar al heel veel zoektochten hebben plaatsgevonden, vond hij niet alleen muntjes en een Sint Jorismars penning, maar ook een veertig millimeter granaat van Bofors. De EOD heeft de granaat ter plaatse in het bos vernietigd.

Robert Hoogduin gaat regelmatig voor zijn hobby met zijn metaaldetector op pad. "Het leukste dat ik heb gevonden is een kruisdaalder uit 1560", vertelde hij vrijdagmiddag in het park bij Kasteel Oud-Poelgeest. De granaat die hij ontdekte in de bodem naast de kasteelvijver is misschien wel de spannendste vondst. De meter van zijn detector sloeg heftig uit toen hij over de plek van de granaat bewoog. Met zijn schep groef hij de aarde weg en stuitte op een granaat. Hij stopte snel met graven en belde de politie.

EOD

De beslissing om de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in te schakelen was snel gemaakt. Het team dat een uur of wat later het terrein opreed was in Wassenaar bezig met een andere opruimingsklus. Vrij snel na aankomst stond een van hen met de granaat in de hand te vertellen dat het een scherpe granaat was en dat zij die ter plaatse gaan vernietigen. Het was een Bofors veertig millimeter brisantgranaat. Een die in splinters uiteen klapt bij ontploffing.

Ontploffing

Samen met de politie werden de paden afgesloten voor publiek. De granaat werd ingegraven en na aftellen tot ontploffing gebracht. Een doffe plof en een rookwolk was het enige dat werd waargenomen. Na de vernietiging met een springlading bleken er slechts enkele scherven over te zijn. De vinder kreeg er een mee naar huis als bewijs van zijn vondst.

De mannen van de EOD gaven uitleg over de granaat en over de manier hoe ze deze hebben vernietigd. De agenten en mensen de het beheer van het park en kasteel luisterden aandachtig. "Nu snel mijn kinderen halen van school", lachte Robert Hoogduin.

(Wil van Elk)

Uit de krant

Uit de krant