Burgemeester Emile Jaensch tussen de nieuwe Nederlanders. | Foto Willemien Timmers
Burgemeester Emile Jaensch tussen de nieuwe Nederlanders. | Foto Willemien Timmers

Drie nieuwe Nederlandse staatsburgers voor Oegstgeest

Human Interest

Afgelopen vrijdag, 15 december, kreeg Oegstgeest er drie nieuwe Nederlandse staatsburgers bij. Tijdens een feestelijke naturalisatieceremonie waarbij veel vrienden en familieleden aanwezig waren, verkregen drie Oegstgeestenaren de Nederlandse nationaliteit.

Burgemeester Emile Jaensch heette het drietal en hun aanhang van harte welkom op het gemeentehuis met een kop koffie en de originele Oegstgeester dakpankoekjes. Vanaf daar was het een kleine sprong van de Oegstgeester dakpanfabriek aan de Oude Rijn naar de Batavieren die 2000 jaar geleden aan de oevers van de voor Nederland zo belangrijke rivier woonden.
"En Batavieren waren ook geen Nederlanders", zo sprak Jaensch. "Zij kwamen van elders en zagen dat het op de zandgronden hier goed toeven was." Hij vertelde verder over de geschiedenis van Oegstgeest die eigenlijk in de negende eeuw begon met de komst van Willibrordus, die hier een kerk stichtte.
"U staat in een lange traditie", liet Jaensch de nieuwkomers weten. "Ook mijn familie komt niet van oorsprong uit Nederland; mijn grootvader is uit Berlijn naar dit land gekomen."
Hij feliciteerde de nieuwe Nederlanders die uit Groot-Brittannië, Egypte en Siërra Leone kwamen van harte. "Weet dat u er bij hoort, hier in het dorp. U spreekt alle drie bovendien al goed Nederlands. Ik hoop dat u de gewoonte om vrijwilligerswerk te doen van ons overneemt, en onze gewoonte om overal over te klagen niet kopieert." De nieuwe Nederlanders ontvingen van de burgervader de officiële papieren, én het Oegstgeester kookboek.

(Willemien Timmers)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant