Ilse Hazekamp bestookt de korf van Sporting Trigon. | Foto Wim van Tuijl
Ilse Hazekamp bestookt de korf van Sporting Trigon. | Foto Wim van Tuijl Foto: Wim van Tuijl

Fiks verlegt opnieuw de grens

Koploper in de overgangsklasse

Fiks heeft door de zege op Sporting Trigon onverwacht het leiderschap in de overgangsklasse overgenomen. Met dank aan mede koplopers Nieuwerkerk en SKF die beide hun ontmoeting verloren. De derby tegen het Leidse Sporting Trigon was van beide teams kwalitatief niet de beste wedstrijd, maar de 14-13 zege is wel terecht, omdat Fiks de gehele wedstrijd de leiding in handen had.

Wie enkele jaren geleden vocaal geventileerd had dat Fiks favoriet zou zijn in een competitiewedstrijd tegen Sporting Trigon was zeker bestempeld als iemand met een rijke fantasiewereld. Maar: fantasie is nu realiteit. Fiks wint van Trigon en is nu zelfs koploper. "Ik heb vooraf gezegd dat mijn doelstelling is: een plek in het linkerrijtje en daaraan doe ik ook na vandaag niets af", nuanceert trainer Rick Nell zeer terecht. Hij blijft realistisch en bekijkt het van wedstrijd tot wedstrijd. Dit in tegenstelling tot het tweede selectieteam, dat wel nadrukkelijk titelaspiraties heeft. Aldo Spadon zag zijn team dat tegen Sporting Trigon 2 speelde, in de tweede helft het verschil maken. Na 9-9 volgde een demarrage naar 9-14, mede door vier inzetten van Youp Coli. Dit bleek de definitieve nekslag. Het werd 12-17, maar mooier was de nederlaag van medekoploper PKC 4, waardoor gestalte wordt gegeven aan de doelstelling. Fiks 1 nam direct initiatief. Jan Anholts en Tim van Polen (3 scores in dit treffen) vertaalden dit in 0-2. De thuisclub zou één keer gelijke hoogte halen, maar nooit op voorsprong komen. Vooral verdedigend was Fiks sterk en zou slechts vijf treffers in de eerste helft tegen krijgen. "Wat een slap en ongeïnspireerd spel van mijn team", fulmineerde Maarten van Vliet na afloop van de ontmoeting over het spel van Sporting Trigon. Rick Nell beaamde het zwakke tegenspel van de thuisploeg. "Fiks had in die eerste helft daarvan moeten profiteren en moeten doordrukken naar veel hoger dan het getal 10, dat bij rust op het scorebord stond", verweet hij zijn team. Dit leek in de tweede helft te lukken toen de tussenstand 7-13 werd, maar Fiks viel om onverklaarbare redenen scorend stil. Er volgde slechts één inzet in de resterende 28 minuten. Rick gaf aan dat zulke scoringsloze periodes op dit niveau niet kunnen. "Dit zal absoluut beter moeten, wil je winnen van de sterkere opponenten", stelde hij. Na 4-6 leek Fiks bezig vroegtijdig een stempel op de wedstrijd te zetten. Mede door de sterk spelende Melissa Heijne (3) stoomde Fiks via een 5-10 ruststand door naar 7-13 in de 42e minuut. Op onverklaarbare wijze verdween het vertrouwen bij Fiks in de juiste afronding van de vele doelpogingen. Het werkte als een rode lap op de tegenstander.

"Eindelijk zag ik strijdlust binnen mijn team en groei naar het spelniveau waarop ze als team kunnen spelen. Helaas was de achterstand net te groot om voor een verrassing te zorgen", mijmerde hij. De Leidse formatie kwam zelfs op 13-13. Drie minuten voor tijd kreeg Fiks een strafworp. Dominic van Welzen kon de zware druk om deze buitenkans te verzilveren goed aan en tekende voor 13-14 dat tevens de uitslag was. Maarten van Vliet uitte na afloop nog kritiek op de arbitrage omdat Fiks volgens hem de bal al te nadrukkelijk rondspeelde om de zege in veilige haven te loodsen. Er is echter geen spelregel die dat verbiedt en iedere ploeg zou op deze stand de slotminuten hebben uitgespeeld. Kevin Vreeken en Ilse Hazekamp scoorden deze wedstrijd ook. Komende zaterdag in Veenendaal de krachtmeting tegen SKF.