Logo oegstgeestercourant.nl
Angèle Magré trad op als gastvrouw van de thema-avond. Wethouder Wendelien Tönjann vertelde dat de gemeente Oegstgeest haar ZZP-ers graag in beeld houdt. | Foto Wil van Elk
Angèle Magré trad op als gastvrouw van de thema-avond. Wethouder Wendelien Tönjann vertelde dat de gemeente Oegstgeest haar ZZP-ers graag in beeld houdt. | Foto Wil van Elk

Bijeenkomst Succesvol ZZP-en kent hoge opkomst

Met 276 deelnemers kende de ZZP-bijeenkomst op dinsdag 26 september in het gemeentehuis Oegstgeest een prima opkomst. De organisatoren: de Kamer van Koophandel en Economie071 blikken tevreden terug op deze avond. Joke Busschots (Economie071) en Angèle Magré (KvK) kregen na afloop veel positieve feed back van de deelnemers.

De Kamer van Koophandel is bij ieder bekend. Economie071 vraagt nadere verklaring. Joke: "Wij zijn een samenwerkingsverband van Ondernemers, Onderwijs- en kennisinstellingen en Overheden in de regio Leiden (Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp, Voorschoten, Zoeterwoude en Katwijk). Deze partners voeren samen projecten uit die de regionale economie stimuleren." Vanuit de Kamer van Koophandel is onderzoek gedaan bij ZZP'ers naar terreinen waarop zij zich willen ontwikkelen. Dit zijn: acquisitie, netwerken, samenwerken en rechtszekerheid. Vandaar het besluit om dit evenement te organiseren", legt Angèle uit. Dit vertaalde zich tijdens de inloop. De vele deelnemers waren druk in gesprek om bij te praten of nieuwe contacten te leggen. "Dit is het belang van informele momenten van zo'n bijeenkomst: elkaar leren kennen, netwerken en wellicht kijken naar mogelijkheden om samen te werken."

Bedrijvenexpert

Angèle Magré trad op als gastvrouw van de thema-avond. Voorafgaand aan de gastspreker vertelde Wendelien Tönjann, wethouder Economische Zaken Oegstgeest, dat de gemeente Oegstgeest haar ZZP-ers graag in beeld houdt. Hiervoor nodigt de gemeente bij aanbestedingen lokale zzp-ers uit om zich in te schrijven voor een opdracht.
Daarna nam een inspirerende gastspreker het woord. Gekozen was voor Erik Broekhuijsen, die bekend is van radio en tv. Hij is Internationaal Bedrijven Expert. Erik gaf de deelnemers tijdens zijn betoog waardevolle informatie hoe opdrachtgevers te vinden en te binden, maar daarbij passende winstmarges in het oog te houden. Hij demonstreerde daarbij een eenvoudige formule. Uitbreiding van groei van het klantenbestand en perfecte samenwerking met andere ZZP'ers bij het geven van invulling aan grotere opdrachten, dragen bij aan succesvol ondernemen. "Goede contacten met klanten en een aantrekkelijk uitziende website zijn eveneens elementen voor goede acquisitie", vertelde hij. Kortom: hij gaf de deelnemers veel handvatten om aan klantenbinding vorm te geven.
Daarna was er een panel van drie ervaren ondernemers, Leni Minderhoud, Sandra de Jong en Eric Went, die vragen van Angèle Magré beantwoordden. Ze motiveerden hun besluit om een eigen bedrijf te starten. Vanuit hun know how droegen ze waardevolle expertise over aan de luisteraars voor wat betreft acquisitie en samenwerking.

Samenwerking scherpt en biedt kansen

Representatief voorbeeld van samenwerkende ZZP'ers krijgt gestalte binnen Unit2, waarover Eric Went uitlegt gaf. Hij vertelt over zijn bedrijf: "Unit2 huist in het Nieuwe Energiegebouw in Leiden. In plaats dat ZZP'ers alleen vanuit hun zolderkamertje thuis werken, hebben ze binnen Unit2 hun eigen werkruimte, samen met 44 andere ZZP´ers van diverse pluimage. Deze opzet heeft bewezen dat het leggen van contacten aanzienlijk directer verloopt en dat heeft grote voordelen. Bijvoorbeeld als er grote opdrachten binnenkomen die voor één ZZP-er moeilijk uitvoerbaar zijn. Heb je goede contacten en een netwerk opgebouwd, dan kun je besluiten om na overleg, te gaan samenwerken om die grote opdracht succesvol tot uitvoering te brengen."
Na afloop was er tijdens de informele borrel volop tijd om te netwerken en een bezoek te brengen aan het Informatieplein in de trouwzaal, waar allerlei instanties vertegenwoordigd waren om (startende) ZZP'ers in hun bedrijfsvoering te ondersteunen.

(Door Wim van Tuijl)

Meer berichten