Mensen met dementie worden steeds afhankelijker van hun omgeving. | Foto PR
Mensen met dementie worden steeds afhankelijker van hun omgeving. | Foto PR

Project Dementievriendelijk Oegstgeest begint

Zorg & Welzijn

In Leiden en de ons omringende dorpen zijn er maandelijks Alzheimercafés en thema-avonden om meer te weten te komen over het onderwerp en daarover in gesprek te gaan. Komende tijd staat dementie ook centraal in Oegstgeest in de vorm van project Dementievriendelijk Oegstgeest.

De focus in dit project is de sociale component van dementie. Hoe staat het met de kwaliteit van leven van (beginnend) demente mensen. Vooral van onze dorpsgenoten en dichterbij: buurt- en straatgenoten en nog dichterbij: familie en naaste buren. Mensen met dementie worden in hun functioneren steeds afhankelijker van hun omgeving. Hoe kunnen we hen ondersteunen en een beetje bijdragen aan een beter leven. In het Oosten van het land noemen ze dat naoberschap.

Het project voorziet ook in workshops 'Dementievriendelijk'. Alle burgers kunnen zich kosteloos inschrijven voor zo'n workshop. In zo'n workshop hoor je meer over dementie en met name hoe je ermee om kunt gaan. Wat kun je doen om te helpen en wat beter is om juist niet te doen.
Binnenkort gaat een eerste groep burgers de workshop volgen: de leden van burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest. Ook gemeenteambtenarenen beleidsmakers. Grote winkelketens zijn ook al bezig om hun personeel op te leiden hoe met dementie om te gaan.
Tijdens de kick off op 9 oktober kan men zich opgeven voor zo'n workshop. In de komende maanden volgen meer berichten hierover.

De Kick-off van het project Dementievriendelijk Oegstgeest is op 9 oktober om 19.30 uur op het gemeentehuis van Oegstgeest. Aanmelden kan via www.oegstgeest.nl/dementievriendelijk. Ook wie zich niet opgeeft is van harte welkom.

Uit de krant

Uit de krant