Herman Boerhaave kwam via de Haarlemmertrekvaart aan op Kasteel Oud-Poelgeest. | Foto's Willemien Timmers
Herman Boerhaave kwam via de Haarlemmertrekvaart aan op Kasteel Oud-Poelgeest. | Foto's Willemien Timmers

Herman Boerhaave bezoekt Oud-Poelgeest

Algemeen

Kasteel Oud-Poelgeest verwelkomde tijdens het afgelopen Open Monumenten en Osger Weekend een bijzondere gast.

Professor Herman Boerhaave, de arts en botanicus die van 1724 tot 1738 eigenaar en bewoner was van Oud-Poelgeest, keerde even terug naar 'zijn tuin'.

In een klein bootje, met liefde voortgeroeid door Alexander de Vos van de historische scheepswerf Klaas Hennepoel, arriveerde hij bij de nieuwe aanlegsteiger van het landgoed.

Op de steiger, die de eeuwenoude relatie van Oud-Poelgeest met de trekvaart benadrukt, stonden onder meer de voorzitter van de Erfgoedtafel Landgoederen, Jan Hoekema en de voorzitter van de Erfgoedtafel Trekvaarten, Carla Breuer, op Boerhaave te wachten.

Herman Boerhaave bracht wat plantgoed (varens) mee vanuit de Hortus Botanicus in de stad, die later in het hernieuwde 'Pinetum' op het landgoed geplaatst zullen worden.

Samen met de voorzitters onthulde Boerhaave een groot informatiebord, waarvan er momenteel twee op het landgoed staan.


Naast de aanlegsteiger, die aan de noordrand van het landgoed is gerealiseerd, zijn er op Oud-Poelgeest ook andere projecten afgerond.
Zo zijn de Koetshuisdeuren gerestaureerd, en is er daar een nieuw terras aangelegd. Verder is er een tuin-historisch onderzoek gedaan, en zijn Pinetum en Spiegelvijver hernieuwd.

Deze projecten zijn uitgevoerd in het kader van de erfgoedlijnen Landgoederenzone en Trekvaarten. Met de erfgoedlijnen wil de provincie Zuid-Holland, samen met anderen, de trekvaarten en buitenplaatsen op de kaart zetten en het verhaal van de unieke cultuurhistorische vaarwegen en buitenplaatsen meer bekendheid geven. De projecten zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de inzet van vele vrijwilligers.

Landgoed Oud-Poelgeest kreeg tevens het keurmerk 'Hollands Buiten'. Dit merk heeft het Erfgoedhuis Zuid-Holland ontwikkeld om de Landgoederenzone Zuid-Holland bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Boerhaave nam na afloop zijn gezelschap mee naar zijn kasteel, waar in de Völker-Diebenzaal het glas werd geheven op de afgeronde projecten, en Annelies Koningsveld-den Ouden, voorzitter van de Stichting Erfgoed Oud-Poelgeest, de mensen toesprak.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant